Katalonijā tūkstošiem protestē pret katalāņu ministru apcietināšanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ALBERT GEA / REUTERS

Tūkstošiem cilvēku ceturtdienas vakarā izgājuši Katalonijas pilsētu ielās, protestējot pret iepriekš dienā pieņemto Spānijas tiesas lēmumu apcietināt atceltos katalāņu ministrus.

Kā ziņots, Spānijas Nacionālā tiesa ceturtdien uzdeva apcietināt deviņus atceltās Katalonijas reģionālās valdības locekļus, kas apsūdzēti par dumpi, musināšanu un līdzekļu izšķērdēšanu, sarīkojot 1.oktobrī notikušo neatkarības referendumu.

Astoņiem apsūdzētajiem tiesa piemēroja pirmstiesas apcietinājumu bez tiesībām tikt atbrīvotiem pret galvojumu. Starp šīm personām ir arī atceltais Katalonijas vicepremjers Urials Džunkerass.

Tikmēr bijušo Katalonijas uzņēmējdarbības ministru Santi Vilu, kurš no amata atkāpās pats dažas dienas pirms Katalonijas parlaments nobalsoja par neatkarības pasludināšanu, tiesa uzdevusi paturēt apcietinājumā, kamēr viņš nesamaksās 50 000 eiro lielu drošības naudu.

Vienlaikus Spānijas Nacionālā tiesa apstiprinājusi Eiropas Savienības (ES) aresta orderus atceltā Katalonijas premjerministra Karlesa Pudždemona un četru viņa kabineta locekļu aizturēšanai, jo viņi, domājams, joprojām atrodas Briselē un neieradās ceturtdien Madridē, lai liecinātu tiesā.

Tikmēr Spānijas Augstākā tiesa, kuras priekšā ceturtdien stājās seši atlaistā Katalonijas parlamenta vadības pārstāvji, deva apsūdzētajiem nedēļu laika savas atbildes sagatavošanai uz izvirzītajām apsūdzībām un deva rīkojumu viņiem ierasties uz atkārtotu nopratināšanu 9.novembrī.

Kopumā lietas par dumpi, musināšanu un līdzekļu izšķērdēšanu ierosinātas pret 20 katalāņu politiķiem.

Protesti jau sākušies Barselonā, Taragonā, Leridā un Žironā.

Apcietinātie ar savu advokātu starpniecību un sociālajos medijos aicinājuši protestētājus izvairīties no vardarbības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu