Bijušais CIP direktors: Putins negaidīja militāru Rietumu atbildi uz iebrukumu Ukrainā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / TT NYHETSBYRÅN

ASV vajadzēja Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam «sadauzīt degunu» un atbildēt uz agresiju pret Ukrainu, paziņojis bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Džons Brenans.

Viņš intervijā telekanālam PBS sacīja, ka Putina lēmums uzbrukt Ukrainai un sākt militāro kampaņu Sīrijā bija balstīts uz viedokli, ka simetriskas militāras atbildes nebūs.

«Es uzskatu, ka Putins ir ļoti gudrs indivīds un viņš patiešām novērtē savus ienaidniekus un oponentus. Kad viņi iegāja Ukrainā, manuprāt, viņš domāja, ja rīkosies apņēmīgi un izmantos ievērojamu spēku, tad tas neizsauks militāru atbildi no Rietumu puses. Es uzskatu, ka viņš rēķinājās ar to, ka Obamas pēdējā termiņa beigās Vašingtonas reakciju var paredzēt, un, manuprāt, viņš redzēja, ka Obama nevēlas militāru konfliktu un attiecīgi izmantos citus ASV rīcībā esošos instrumentus, piemēram, sankcijas,» sacīja Brenans.

Viņš norādīja, ka pats personīgi bijis pārliecināts, ka Putinam Ukrainā vajadzēja «sadauzīt degunu».

«Es uzskatu, ka Putina lēmums iet pret Ukrainai, sākt militāro kampaņu Sīrijā bija balstīts uz viedokli, ka simetriskas militāras atbildes nebūs. Es domāju, ka noteiktos gadījumos mums vajadzēja mūsu reakciju padarīt mazāk prognozējamu Putinam. Man šķita, ka mēs varējām ķerties pie darbībām, kas nenovestu pie netieša kara ar Krieviju,» pavēstīja Brenans.

«Atceros, kad mācījos skolā, huligāni centās iebiedēt un viņi turpināja presēt, kamēr viņiem nedaudz nesadauzīsi degunu. Es uzskatīju, ka Putinam reāli vajadzēja nedaudz palaist asinis no deguna. Es domāju, ka tas viņam liktu atkāpties, jo kā vairums huligānu viņš zina, ka nevar stāties pretim citiem. Tas viss ir izrādīšanās. Domāju, viņš nobremzētu savu vēlmi izmantot iebiedēšanas taktiku vai vispār atteiktos to tās, ja būtu dabūjis pretim,» sacīja Brenans.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu