Avots: Pudždemonam Beļģijas tiesā jāierodas 17.novembrī

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LLUIS GENE / AFP

Līdzšinējam Katalonijas premjerministram Karlesam Pudždemonam un četriem bijušajiem viņa valdības ministriem Beļģijas tiesā uz sēdi, kurā tiks izskatīts Spānijas pieprasījums par viņu izdošanu, jāierodas 17.novembrī, pirmdien pavēstīja avots tieslietu struktūrās.

17.novembra sēde Briseles tiesā būs pirmā kopš Beļģijas varasiestādes katalāņu līderus svētdienas vakarā atbrīvoja no apcietinājuma.

Pudždemons un četri kādreizējie viņa valdības ministri svētdien paši pieteicās Beļģijas policijā saistībā ar Spānijas izdotu Eiropas Savienības (ES) orderi viņu aizturēšanai.

Varasiestādes viņus atbrīvoja, bet aizliedza pamest Beļģiju bez tiesnešu atļaujas, kā arī noteica, ka viņiem jāierodas uz visām tiesas sēdēm, kurās tika izskatīta lieta par viņu izdošanu Spānijai.

Viņiem izvirzītas apsūdzības par sacelšanos pret valsti un sabiedrisko līdzekļu izšķērdēšanu.

Spānijas Nacionālā tiesa ceturtdien uzdeva apcietināt astoņus atceltās Katalonijas reģionālās valdības locekļus, bažījoties ka viņi varētu aizbēgt.

Beļģijai ir līdz 60 dienām laika, lai izlemtu, vai sūtīt katalāņus atpakaļ uz Spāniju.

Pudždemons solījis, ka viņš un viņa sabiedrotie, kas atrodas Briselē, sadarbosies ar Beļģijas varasiestādēm.

Katalonijas reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjers Marjano Rahojs atlaida Karlesa Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21.decembrī.

Pudždemons un vairāki viņa ministri pēc tam devās uz Briseli.

Katalonijas valdība 1.oktobrī sarīkoja referendumu par reģiona neatkarību, lai gan tiesa bija atzinusi to par nekonstitucionālu un Spānijas varasiestādes centās nepieļaut tā norisi. Referendumā piedalījās 43% balsstiesīgo un no viņiem 90% atbalstīja reģiona atdalīšanos no Spānijas. Absolūtais vairākums neatkarības pretinieku referendumu boikotēja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu