Lietuvas vēstnieku nepatīkami pārsteidz PSRS karogi pie Berlīnes Brandenburgas vārtiem

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Lietuvas vēstnieks Vācijā Darjus Semaška pirmdien tviterī atzinis, ka bijis nepatīkami pārsteigts, Berlīnē pie Brandenburgas vārtiem ieraugot demonstrantus ar bijušās Padomju Savienības karogiem.

«Vai tiešām komunistu terors bija mazāk noziedzīgs nekā nacistu terors? Kādēļ pie Brandenburgas vārtiem tiek pieciesti šie komunisti?» viņš angliski vaicājis ierakstā, kuram pievienotajā attēlā redzama kravas automašīna, ko rotā sarkanie PSRS karogi ar sirpi un āmuru, kā arī milzīgs plakāts, kas vācu valodā vēsta par Krievijas sociālistiskās revolūcijas simtgadi. Arī fonā redzami cilvēki ar sarkanajiem karogiem.

Ziņu aģentūrai BNS diplomāts pastāstījis, ka teatralizēto pasākumu pamanījis nejauši, iedams uz darba tikšanos.

Pēc vēstnieka teiktā, liela daļa vāciešu joprojām vairās padomju totalitārā režīma noziegumus pielīdzināt nacistu noziegumiem, lai netiktu vainoti nacistiskās Vācijas reabilitēšanā vai holokausta noliegšanā, savukārt Krievija to ļaunprātīgi izmanto informācijas karā.

2010.gadā Lietuva, Latvija, Bulgārija, Čehija, Rumānija un Ungārija aicināja Eiropas Komisiju (EK) visas Eiropas Savienības (ES) mērogā paredzēt atbildību arī par padomju režīma noziegumu noliegšanu gluži tāpat kā daudzās Rietumeiropas valstīs šobrīd tiek sodīta holokausta noliegšana, lai neradītu labvēlīgus apstākļus totalitāru ideoloģiju reabilitēšanai un atdzimšanai.

Kā lēš vēsturnieki, domājams, ka par komunistisko režīmu upuriem divdesmitajā gadsimtā kļuvuši 100 miljoni cilvēku, un visvairāk upuru prasījis Josifa Staļina režīms Padomju Savienībā, Mao Dzeduna režīms Ķīnā un sarkano khmeru līdera Pola Pota režīms Kambodžā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu