Vācu laikraksts: Uz eirogrupas prezidenta amatu pretendē četri kandidāti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vācu laikraksts «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ) vēsta, ka uz eirogrupas prezidenta amatu, kuru gatavojas atstāt Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms, pretendē četru eirozonas valstu finanšu ministri.

FAZ raksta, ka tie ir Hanss Jergs Šellings no Austrijas, Bruno Lemērs no Francijas, Pjērs Gramenja no Luksemburgas un Peters Kažimīrs no Slovākijas.

Kažīmīra arguments par labu savai kandidatūrai ir tāds, ka nākamajam eirogrupas prezidentam jābūt sociālistam, jo Eiropas Komisijas vadītajs Žans Klods Junkers pārstāv Eiropas Tautas partiju. Vienīgie sociālisti eirogrupas finanšu ministru vidū ir Kažimīrs un Māriu Sentenu no Portugāles, vēsta FAZ.

Kā ziņots, Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) aģentūrai LETA pirmdien apliecināja, ka arī apsver iespēju pretendēt uz Eiropas Savienības (ES) finanšu ministru padomes jeb tā dēvētās eirogrupas prezidenta amatu.

Eirogrupas prezidents Jerūns Deiselblūms oktobrī paziņoja, ka janvārī atstās savu amatu.

Paša mājās Deiselblūms izpelnījies atzinību kā finanšu ministrs, kura laikā Nīderlande pārdzīvoja smago ekonomisko krīzi, bet, 2013.gadā kļūstot par eirogrupas prezidentu, viņš drīz vien guva ievērību arī Eiropas mērogā ar savām darbaspējām un prasmi saglabāt mieru, īpaši, risinot Grieķijas finanšu krīzi.

Tajā pašā laikā citu acīs Deiselblūms kļuvis par naida objektu, un kritiķi viņu vaino Grieķijai un Spānijai uzspiesto taupības pasākumu uzturēšanā.

Šī gada sākumā skandālu izraisīja Deiselblūma izteikumi kādā intervijā, ka dažas valstis notriekušas savu naudu «dzērienos un sievietēs», kas izsauca apsūdzības «rasismā» un «sieviešu nīšanā».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu