Kā izskatīsies Trampa mūris uz robežas ar Meksiku?

TVNET/The Independent
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Viens no ASV prezidenta Donalda Trampa skaļākajiem priekšvēlēšanu solījumiem bija uzcelt mūri uz 3200 kilometru garās robežas starp ASV un Meksiku. Par spīti neskaidrībām, kurš tad īsti maksās par miljardiem dolāru vērto projektu, Savienotās Valstis sākušas būvēt mūra prototipus.

Uz robežas starp Meksikas pilsētu Tihuanu un ASV pilsētas Sandjego apkārtni izvietoti astoņi prototipi.

ASV robežkontrole tos pārbaudīs ar urbjiem, āmuriem un pat ugunsmetējiem, vēsta «The Independent». Tiks izspēlēti visi iedomājamie scenāriji - augšējās malas aizķeršana ar alpīnisma āķi un uzrāpšanās augšā un mēģinājumi sadrupināt sienu ar cērti. Pēc tam tiks izvērtēts, kurš no prototipiem ir visizturīgākais. Iespējams, ka galu galā tiks pasūtīts divu dažādu projektu hibrīds.

Foto: Scanpix

Esošie prototipi nav ideāli, žurnālistiem norāda robežkontroles aģents Eduardo Olmoss. Uz robežas ir metāla siena, kas veidota no Vjetnamas kara laika helikopteru nosēšanās laukumu daļām, taču tā ir tikai 2,4 līdz trīs metrus augsta. Tālāk ir cits, daudz augstāks metāla sienas prototips, taču to var sagriezt.

Nav zināms, vai Trampa iecere jebkad īstenosies - lielā mērā tas atkarīgs no ASV Kongresa lēmuma. Trampa administrācijas iesniegtajā 2018.gada budžeta uzmetumā robežmūra būvniecības sākšanai un veco mūru aizstāšanai prasīti 1,6 miljardi ASV dolāru (1,4 miljardi eiro).

Lēsts, ka jaunā robežmūra celtniecība varētu izmaksāt līdz pat 21 miljardam dolāru (18 miljardiem eiro). Taču gandrīz neviens netic, ka Trampa sākotnējā ideja ir realizējama, norāda Olmoss. Pierobežas ainava dažviet ir tik skarba, ka tajā būvēt būtu pārāk sarežģīti - un arī migrantiem šajās vietās šķērsot robežu būtu teju neiespējami.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu