Vācijas tiesa pieprasa atzīt «trešo dzimumu»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Vācijas Augstākā tiesa trešdien pieprasīja, lai parlaments tiesiski atzīst «trešo dzimumu», līdz ar to Vācija potenciāli varētu kļūt par pirmo Eiropas valsti, kurā starpdzimuma cilvēkiem ir iespēja sevi neidentificēt kā vīriešus vai sievietes.

Pašreizējie civilā statusa nosacījumi ir diskriminējoši pret starpdzimuma cilvēkiem, nosprieda Federālā Konstitucionālā tiesa.

Likumdevējiem līdz 2018.gada beigām ir jāpieņem jaunus noteikumus, kas dzimšanas reģistros kā alternatīvu piedāvātu trešo dzimumu, piebilda tiesa, lemjot par labu apelācijas sūdzību iesniegušajam starpdzimuma cilvēkam.

Prasība bija balstīta uz kādas starpdzimuma personas lietu, kurā tika lūgts ļaut dokumentos savu dzimumu atzīmēt kā «starpdzimums» vai «cits». Mediķi noteica, ka prasības iesniedzēju nevarot viennozīmīgi atzīt ne par sievieti, ne par vīrieti.

Starpdzimuma cilvēki piedzimuši ar hromosomu mutāciju vai dzimumorgāniem, kas neļauj viņus identificēt kā vīriešus vai sievietes. Dažiem starpdzimuma cilvēkiem vienlaikus ir gan sēklinieki, gan olnīcas, bet citiem ir raksturīga netipiska hormonu darbība.

Aplēses liecina, ka Vācijā ir ap 80 000 starpdzimuma cilvēku, vēsta «Deutsche Welle».

Norādīt trešo dzimumu oficiālajos dokumentos jau atļauts tādās valstīs kā Austrālija, Jaunzēlande, Indija un Nepāla.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu