Grībauskaite iedarbina Lietuvas simtgades pulksteni

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite trešdien svinīgi iedarbinājusi virtuālu pulksteni, kurš atskaitīs simts dienas, kas palikušas līdz valsts simtajai dzimšanas dienai - 16.februārim.

Laika atskaite prezidenta pilī sākta plkst.12.30, un šis laiks nav izvēlēts nejauši - vēsturnieki zina teikt, ka 1918.gada 16.februārī Lietuvas Padome tieši šai stundā Viļņā parakstīja dokumentu, kurā pasludināja, ka Lietuva atjauno neatkarīgu, uz demokrātiskiem pamatiem balstītu valsti ar galvaspilsētu Viļņā un norobežojas no visām valstiskajām saitēm, kādas tai jebkad bijušas ar citām tautām.

Svinot valsts atjaunošanas simto gadadienu, 2018.gada 16.februārī plkst.12.30 skanēs visu Lietuvas baznīcu zvani.

Prezidente aicinājusi līdzpilsoņus katru no šīm simts dienām nodzīvot radoši, jēgpilni un priecīgi.

«Mūsu lielākā bagātība - tie esam mēs visi. (..) Mēs visi esam jaunas simtgades vērti, jo esam spējuši nosargāt savu Lietuvu,» viņa piebildusi.

Grībauskaite arī mudinājusi sabiedrību ieteikt valsts apbalvojumiem cilvēkus, kuriem ir īpaši nopelni Lietuvas labā. Nākamā gada 16.februārī, Valsts atjaunošanas dienā, apbalvojumus iecerēts pasniegt simts izcilām personībām, kas daudz darījušas Lietuvas labā.

Simboliskajā pasākumā Lietuvas prezidenta pilī, ko vadīja žurnālists un rakstnieks Andrjus Tapins, piedalījās 16.februāra Neatkarības akta parakstītāju, brīvības cīņu dalībnieku un represēto tuvinieki, pasaules lietuviešu kopienas pārstāvji, Lietuvas Strēlnieku savienības biedri, skauti, politikas zinātņu studenti.

Īpaša pasākuma viešņa bija Žemaitijas nacionālo partizānu sakarniece Zofija Drukteniene-Gegute, kas īsi pirms 16.februāra svinēs savu simto dzimšanas dienu. Viņa dalījās atmiņās par partizānu cīņām, pratināšanām, tikšanos ar partizānu komandieri Jonu Žemaiti un valstij doto zvērestu.

Simboliskais simtgades pulkstenis redzams arī Lietuvas prezidentes interneta vietnē, un to var pārsūtīt arī sociālajā tīklā «Facebook».

Kopumā lietuvieši savas valsts simtgadi gatavojas svinēt ar vairāk nekā 1000 pasākumiem pašā Lietuvā un vēl 75 pasākumiem ārvalstīs. Daži no tiem sāksies jau šonedēļ.

Svarīgākie simtgades pasākumi iecerēti 16.februārī - Lietuvas Valsts atjaunošanas dienā - un no 30.jūnija līdz 6.jūlijam, kad Lietuvā norisināsies Dziesmu svētki.

Simtgades programmai Lietuvas budžetā šogad paredzēti 3,66 miljoni eiro, bet nākamgad - vēl vairāk nekā 7,5 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu