Francijas parlaments atņem Lepēnai tiesisko imunitāti

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Francijas parlamenta apakšpalāta trešdien atcēlusi tiesisko imunitāti galēji labējās Nacionālās frontes (FN) līderei Marinai Lepēnai, kura tviterī ievietojusi fotogrāfijas ar teroristu grupējuma «Islāma valsts» pastrādātajām zvērībām, ziņo avoti parlamentā.

Lēmumu pieņēma starppartiju komiteja, kas atbild par apakšpalātas iekšējo darbu.

Saskaņā ar Francijas likumiem par šādu fotogrāfiju publicēšanu var tikt piespriests līdz trim gadiem ilgs cietumsods.

Lepēna, kas šogad zaudēja Emanuelam Makronam prezidenta vēlēšanās, 2015.gadā tviterī dalījās ar fotogrāfijām, kurās atspoguļotas «Islāma valsts» pastrādātas zvērības. Vienā no attēliem bija redzams ASV reportieris Džeimss Foulijs, kuram islāmisti nogrieza galvu.

Parakstā zem fotogrāfijām Lepēna norādīja, ka tāda ir «Islāma valsts».

Sociālie mediji un Foulija ģimene asi kritizēja Lepēnu, kura pēc tam izdzēsa žurnālista attēlu, paskaidrojot, ka nav zinājusi, ka tajā fotogrāfijā redzamais vīrietis ir Foulijs.

Ārštata žurnālists Foulijs 2012.gadā tika sagūstīts Sīrijā, un 2014.gada augustā «Islāma valsts» kaujinieki viņu noslepkavoja, nogriežot galvu.

Francijas varasiestādes sāka izmeklēšanu, bet nevarēja izvirzīt Lepēnai apsūdzības, jo viņai bija tiesiskā imunitāte.

Lepēna tolaik bija Eiropas Parlamenta (EP) locekle.

EP martā nobalsoja par imunitātes atcelšanu Lepēnai, taču trīs mēnešus vēlāk viņa to atguva, kad tika ievēlēta Francijas parlamentā.

49 gadus vecā Lepēna prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā šogad ieguva 33,9% balsu un zaudēja Makronam, par kuru nobalsoja 66,1% vēlētāju.

Viņas vadītajai partijai neklājās labi arī jūnijā notikušajās parlamenta vēlēšanās, kurās FN ieguva tikai astoņas no 577 vietām parlamentā, līdz ar to nespējot likumdevēju sapulcē pat izveidot frakciju.

FN piedzīvojusi arī iekšējo šķelšanos, kā rezultātā partiju pameta ilggadējais Lepēnas sabiedrotais Floriāns Filipo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu