ASV pilsoņiem ievieš stingrākus noteikumus ceļojumiem uz Kubu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV pilsoņiem, kas tūrisma braucienos vēlas apmeklēt Kubu, no ceturtdienas stājušies spēkā stingrāki noteikumi, paziņojušas amatpersonas.

Amerikāņiem turpmāk aizliegts doties individuālos ceļojumos uz Kubu un viņiem jāizvairās no darījumiem ar iestādēm un organizācijām, kas dod kādu labumu Kubas komunistu valdībai.

ASV Finanšu ministrija skaidroja, ka jauno noteikumu mērķis ir turēt amerikāņus pa gabalu no kubiešu firmām, kas saistītas ar Kubas armiju, un atbalstīt kontaktus ar salas privāto sektoru.

ASV tirdzniecības embargo pret Kubu vēl arvien ir spēkā, taču iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas laikā attiecības ievērojami uzlabojās un 2015.gada jūlijā tika atjaunotas diplomātiskās attiecības abu valstu starpā.

Tomēr Tramps šā gada jūnijā paziņoja, ka mainīs Obamas politiku.

«Mēs esam stiprinājuši mūsu Kubas politiku, lai novirzītu ekonomisko aktivitāti prom no Kubas armijas un mudinātu [Kubas] valdību virzīties pretī lielākai Kubas tautas politiskajai un ekonomiskajai brīvībai,» trešdien paziņoja ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins, informējot par jaunajiem pasākumiem.

Kuba kritizēja ASV lēmumu, uzskatot to par ekonomiskā embargo atdzimšanu.

«Pasākumi apstiprina nopietno neveiksmi, ko divpusējās attiecības piedzīvojušas prezidenta Donalda Trampa valdības īstenotās politikas dēļ,» paziņoja Kubas Ārlietu ministrijas Savienoto Valstu lietu direktore Hosefīna Vidala.

Jaunie noteikumi aizliegs ASV pilsoņiem iesaistīties darījumos ar iestādēm un uzņēmumiem, kas iekļauti ASV Valsts departamenta «melnajā sarakstā», kur kā pirmās ierakstītas Kubas Aizsardzības un Iekšlietu ministrijas.

Sarakstā iekļautas arī piecas lielas holdingkompānijas, kam ir saistība ar Kubas prezidenta Raula Kastro valdību vai armiju, un kas kontrolē lielu daļu no organizētā tūrisma sektora.

«Melnajā sarakstā» iekļautas arī divas ruma darītavas, vairākas viesnīcas, piecas jahtu piestātnes, vairāki veikali, viena nekustamo īpašumu brokerfirma un citi uzņēmumi.

Amerikāņi tūrisma nolūkos drīkstēs apmeklēt Kubu tikai gadījumos, kad ceļojums saistīts ar izglītojošiem mērķiem un to organizē ASV firma, nodrošinot gida pavadību, un ceļotājiem ir jāizvēlas privātuzņēmēju vadīta apmešanās vieta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu