Obamu atbrīvo no zvērinātā pienākuma pildīšanas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Bijušais ASV prezidents Baraks Obama ieradies uz zvērināto atlasi Čikāgas tiesā, taču beigu beigās viņam tiesas sēdē nebija jāpiedalās, jo viņu no šā pienākuma pildīšanas atbrīvoja, vēsta BBC.

Obama tiesas ēkā ieradās trešdienas rītā, bet ap pusdienlaiku devās no turienes prom. Publiski netika nosaukts iemesls, kāpēc Obamu atbrīvoja no zvērinātā pienākuma pildīšanas.

Pirms došanās prom no tiesas ēkas Obama pateicās visiem, kuri bija ieradušies uz zvērināto atlasi. Tiesas ēkā vairāki cilvēki bija ieradušies ar Obamas grāmatu eksemplāriem un lūdza bijušo prezidentu tos parakstīt.

Foto: AFP/Scanpix

ASV jebkurš pilsonis var tikt izsaukts pildīt zvērinātā pienākumu, kas ir obligāts. Tomēr neierašanās tehniski nav likumpārkāpums un parasti personai par to sods nedraud. Tomēr gadījumos, kad uzaicinājums bez paskaidrojumiem ignorēts vairākkārt, var sekot sodanauda vai pat cietumsods par necieņas izrādīšanu tiesai.

Pēc ierašanās tiesā potenciālie zvērinātie tiek izvērtēti un apstiprināti vai noraidīti šā pienākuma pildīšanai.

Bijušajam jurisprudences pasniedzējam Obamam ir māja Čikāgā, tāpēc viņš tika izsaukts uz tuvējo tiesu. Iepriekšējā reize, kad Obamu izsauca pildīt zvērinātā pienākumu, bija 2010.gadā - pirmā prezidenta termiņa laikā. Viņš ieguva tiesas atļauju neierasties norādītajā laikā, jo viņam tajā laikā bija ieplānota tikšanās ar Kurdistānas prezidentu.

Potenciālie zvērinātie par ierašanos uz atlasi no valsts saņem nelielu atalgojumu - apmēram 17,20 ASV dolārus (15 eiro).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu