Šveicieti Vācijā soda par ekonomisko izmeklētāju izspiegošanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Vācijas tiesa piespriedusi nosacītu cietumsodu un naudassodu šveicietim, kurš atzinās Vācijas ekonomisko noziegumu izmeklētāju izspiegošanā, lai iegūtu informāciju par viņu metodēm nodokļu nemaksātāju atklāšanā.

54 gadus vecais Daniels Mozers tika aizturēts aprīlī Frankfurtē pie Mainas un apsūdzēts spiegošanā.

Mozers, kurš agrāk strādājis par policistu, panāca vienošanos ar tiesu, atzīstot vainu spiegošanā un atklājot personas Šveicē, kuru labā strādājis.

Viņš noliedza, ka būtu darbojies ar kriminālu nolūku, un sacīja, ka viņu vadījušas patriotiskas jūtas, vēlme pēc piedzīvojumiem, iespēja nopelnīt un sašutums.

Ņemot vērā Mozera atzīšanos, tiesa piesprieda viņam nosacītu gadu un desmit mēnešus ilgu cietumsodu un 40 000 eiro lielu naudassodu.

Prokuratūra prasīja piespriest Mozeram divus gadus ilgu nosacītu cietumsodu un 40 000 eiro naudassodu.

Mozers tiesā atklāja, ka ar spiegošanu no 2011.gada līdz 2013.gadam nopelnījis 28 000 eiro.

Šveice cenšas noskaidrot identitātes trim Vācijas ekonomisko noziegumu izmeklētājiem, cerot ierosināt pret viņiem lietu par Šveices bankas datu pretlikumīgu iegūšanu.

Šveices bankas pēdējos gados saskārušās ar spēcīgu spiedienu, vairākām Vācijas federālajām zemēm sākot iegādāties no anonīmiem avotiem datus par Vācijas pilsoņiem, kas izvairās no nodokļu maksāšanas, glabājot savu naudu Šveices bankās.

Baidoties no tiesvedības, vairāki Vācijas sabiedrībā zināmi cilvēki ir deklarējuši savas noslēptās bagātības, palielinot Vācijas ekonomiku par vairākiem miljardiem eiro.

Mozers oktobrī tiesā paziņoja, ka nožēlo izdarītos, un raksturoja sevi kā vidutāju starp Šveices drošības dienestu un drošības risinājumu kompāniju, kas acīmredzot palīdzējusi ievākt informāciju par personām.

Šis spiegošanas gadījums saasināja attiecības Vācijas un Šveices starpā. Šveicei tas bija liels apkaunojums, jo 2015.gadā tā parakstīja vienošanos ar Eiropas Savienību (ES) par bankas datu apmaiņu, sākot no 2018.gada, lai cīnītos pret nodokļu nemaksātājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu