Krievijas Valsts dome plāno ierobežot ASV mediju darbību valstī

LETA/DOŽDJ
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Krievijas parlamenta apakšpalāta Valsts dome nākamnedēļ varētu ieviest ierobežojumus Krievijā darbību izvērsušajiem ASV medijiem, tā reaģējot uz Savienoto Valstu vēršanos pret Kremļa raidorganizāciju RT, piektdien paziņoja Valsts domes priekšsēdētājs Vjačeslavs Volodins.

«Mums nākamnedēļ būs trīs plenārsēdes, pilnīgi iespējams, ka mēs likumu trīs lasījumos paspēsim pieņemt jau līdz nedēļas beigām,» viņš piebilda.

Visu Valsts domes frakciju pārstāvji ir apsprieduši likumprojektu, kas būs atbilde uz ASV varasiestāžu vēršanos pret RT, kurai Savienoto Valstu Tieslietu ministrija likusi reģistrēties ārvalstu aģenta statusā.

Volodins piektdien uzdevis attiecīgajām Valsts domes komitejām izstrādāt pasākumus, kas, kā viņš norādīja, nepieļautu ASV mediju iejaukšanos Krievijas iekšējās lietās. Viņš uzsvēra, ka tā būs tikai atbilde uz ASV spertajiem soļiem, vēršoties pret Kremļa ruporiem - RT un Krievijas ziņu aģentūru «Sputnik».

Krievijas likums par ārvalstu aģentiem neattiecas uz masu medijiem, Valsts domes deputātiem atgādināja Volodins.

RT piektdien paziņoja, ka reģistrēsies ASV ārvalstu aģenta statusā, bet vienlaikus apstrīdēs tiesā šo Savienoto Valstu Tieslietu ministrijas prasību.

Raidorganizācija norāda, ka ASV Tieslietu ministrija devusi tai laiku līdz pirmdienai, lai reģistrētos kā ārvalstu aģentam vai rēķināties ar konta iesaldēšanu un vadītāja aizturēšanu.

RT galvenā redaktore Margarita Simonjana nodēvēja ASV prasību par kanibālismu un sacīja, ka RT pakļausies, bet vērsīsies tiesā.

«Mēs uzskatām, ka prasība ir ne tikai pretrunā likumam, ko pierādīsim tiesā (..), bet arī pretrunā demokrātijas un vārda brīvības principiem,» paziņoja Simonjana.

«Tas atņem mums godīgu konkurenci ar citiem starptautiskiem kanāliem, kas nav reģistrēti kā ārvalstu aģenti,» viņa piebilda.

Simonjana norādīja, ka RT pakļausies prasībai, lai saglabātu savus līdzekļus un varētu turpināt raidīt ASV.

Vašingtona uzskata RT par Maskavas propagandas ruporu un lūgusi tai reģistrēties kā ārvalstu aģentam saskaņā ar ārvalstu aģentu reģistrācijas likumu, kas attiecas un lobijiem un juristiem, kas pārstāv ārvalstu politiskās intereses.

RT nonācis uzmanības centrā ASV izmeklēšanā par iespējamo Krievijas jaukšanos prezidenta vēlēšanās, kurās pagājušajā gadā uzvarēja Donalds Tramps.

Notiek izmeklēšana arī par Trampa bijušā padomnieka nacionālās drošības jautājumos Maikla Flinna saistību ar RT.

Atvaļinātais ģenerālleitnants Flinns 2015.gadā saņēma 33 000 ASV dolāru par piedalīšanos RT banketā, kur viņš sēdēja pie galda līdzās Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu