Britu prokurori atzīstas, ka pazaudējuši e-pastus par Asanža lietu

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Lielbritānijas Kroņa prokuratūra atzinusi, ka kļūmes dēļ izdzēsta sarakste, kurā bijuši svarīgi e-pasta ziņojumi par «WikiLeaks» dibinātāja Džūljena Asanža lietu, vēsta «The Guardian». Sarakste starp Kroņa prokuratūru un Zviedrijas prokuratūru dzēsta 2014.gadā, kad lietā iesaistītais britu advokāts aizgāja pensijā.

Sarakstes pazušana nāca gaismā, kad itāļu laikraksta «La Repubblica» žurnāliste Stefānija Maurici Lielbritānijā iesniedza informācijas pieprasījumu. Žurnāliste, kura par «WikiLeaks» raksta kopš 2009.gada, sākusi pētīt, cik lielā mērā Lielbritānija ietekmējusi Zviedrijas iestāžu atteikšanos doties pratināt Asanžu Ekvadoras vēstniecībā Londonā, kurā viņš mitinās pēdējos piecus gadus.

Ar cita informācijas pieprasījuma palīdzību Maurici rīcībā nonāca 2011.gada e-pasta ziņojums no britu advokāta, kurš bija iesaistīts Asanža lietā. Tajā viņš Zviedrijas pusei saka, ka Asanža pratināšana Lielbritānijā nebūtu «apdomīga».

Asanžs tolaik atteicās doties uz Zviedriju, baidoties, ka tas beigsies ar viņa izdošanu ASV. Zviedrija izmeklēja pret Asanžu izvirzītās apsūdzības izvarošanā, taču šā gada maijā lieta tika izbeigta un Eiropas aresta orderis atcelts.

Nav zināms, kādu informāciju saturēja Kroņa prokuratūras pazaudētā sarakste. Iespējams, ka tā saturējusi sensitīvu vai svarīgu informāciju, kas informāciju pieprasījušajai žurnālistei ies secen.

Kroņa prokuratūra laikrakstam «The Guardian» norādīja, ka tā neesot atbildīga par nozaudētajiem e-pastiem, ja gadījums nonāks līdz tiesai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu