Ģenerālprokurors: Saūda Arābijā pēdējās desmitgadēs izšķērdēti $100 miljardi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Saūda Arābijas ģenerālprokurors apgalvo, ka pēdējās desmitgadēs valstī pastāvošās sistēmiskās korupcijas un krāpniecības dēļ izšķērdēti vismaz 100 miljardi ASV dolāru (86 miljardi eiro), vēsta raidorganizācija BBC. Pagājušajā nedēļas nogalē tika veikta vērienīga korupcijas apkarošanas operācija, kuras ietvaros uz nopratināšanu aizturēts 201 cilvēks - tai skaitā arī Saūda Arābijas prinči, politiķi un uzņēmēji.

«Pierādījumi ir ļoti spēcīgi,» sacīja ģenerālprokurors Šeiks Modžebs.

Izmeklēšanu veic 32 gadus vecā Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana izveidotā korupcijas apkarošanas komiteja.

Pavisam tika aizturēti 208 cilvēki, taču septiņi no viņiem jau tikuši atbrīvoti bez apsūdzības izvirzīšanas. Aizturēti vairāku aizdomās turēto privātie banku konti.

«Atklāto koruptīvo darbību apmērs potenciāli varētu izrādīties ļoti liels,» uzsver Modžebs. «Balstoties uz pēdējo trīs gadu laikā veikto izmeklēšanu, esam aprēķinājuši, ka pēdējos gadu desmitos sistēmiskās korupcijas un izšķērdēšanas rezultātā zaudēti vismaz 100 miljardi dolāru.»

Ģenerālprokurors nenosauc aizturēto personu vārdus, taču medijos izskanējušas ziņas, ka to vidū esot daudzi Saūda Arābijā ietekmīgi cilvēki, tostarp miljardieris princis Alvalīds bin Talals, bijušais Nacionālās gvardes vadītājs princis Mitebs bin Abdulla un bijušais Rijādas provinces gubernators princis Turki bin Abdulla. Prese ziņo, ka daži no aizturētajiem esot izvietoti pieczvaigžņu «Ritz-Carlton» viesnīcā Rijādā.

ASV šonedēļ paziņoja, ka esot aicinājusi Saūda Arābiju risināt apsūdzības «godīgā un caurspīdīgā» veidā.

Tikmēr cilvēktiesību aizstāvju organizācija «Human Rights Watch» mudināja Saūda Arābiju «nekavējoties atklāt juridisko un uz pierādījumiem balstīto pamatojumu katras personas aizturēšanai».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu