Francijas eksministre apstiprināta UNESCO ģenerālsekretāra amatā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

UNESCO dalībvalstis piektdien organizācijas ģenerālsekretāra amatā apstiprinājušas bijušo Francijas kultūras ministri Odriju Azulē, kuru šim amatam pagājušajā mēnesī bija nominējusi organizācijas valde.

«Vienotība, kuru jūs esat parādījuši šajā balsojumā, ir laba zīme nākamajam posmam, kurā mums ir jāstāv plecu pie pleca,» pēc balsojuma, kurā viņa savāca 131 balsti, 19 delegātiem atturoties, sacīja Azulē.

Francijas eksministre atzina, ka viņai ir «liela ticība» UNESCO, kurai piemīt «patiess spēks pārveidot pasauli».

Azulē bija kultūras ministre Francijas bijušā prezidenta Fransuā Olanda valdībā, un UNESCO ģenerālsekretāra amatā viņa nomainīs bulgārieti Irinu Bokovu, kuras pilnvaru termiņš beigsies šomēnes.

Pagājušajā mēnesī notikušajā politiski nokaitētajā balsojumā Azulē ar nelielu balsu pārsvaru uzveica bijušo Kataras kultūras ministru Hamadu bin Abdulazizu al Kavari.

Al Kavari nespēja iegūt citu Persijas līča valstu atbalstu, jo pret Kataru šobrīd Saūda Arābija ar saviem sabiedrotajiem izvērsusi politisku un ekonomisku blokādi.

Kampaņu arī aizēnoja Vašingtonas paziņojums, ka tā izstāsies no UNESCO pēc gadiem ilgušās spriedzes, ko izraisījuši Izraēlai negatīvi lēmumi.

Ņemot vērā arābu valstu sašķeltību, Francija piedāvāja Azulē kandidatūru. Azulē ir Marokas izcelsmes ebrejiete un tika uzskatīta par konsensa kandidatūru, kas palīdzētu pārvarēt šķēršļus un mazināt spriedzi ar Izraēlu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu