Domājot par bērnu drošību, Lietuvā ierosina izveidot seksuālo noziedznieku reģistru

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Domājot par bērnu drošību, Lietuvas Seims izskata iespēju izveidot seksuālo noziedznieku reģistru vai arī izdalīt viņus atsevišķi no esošā kopējā aizdomās turēto, apsūdzēto un notiesāto reģistra.

Kā sarunā ar žurnālistiem norādījusi Seima sociāldemokrātu darba frakcijas deputāte Rimante Šalaševičūte, šis reģistrs varētu būt plašāk pieejams, jo dažādām iestādēm un nevalstiskajām organizācijām, kas strādā ar bērniem, no kopējā reģistra informāciju iegūt ir grūti.

Pēc viņas ierosinājuma piektdien šo jautājumu Seimā pārrunāja ministriju, valsts iestāžu, bērnu tiesību aizsardzības uzrauga un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Kā izteikusies Lietuvas Cilvēku tirdzniecības apkarošanas centra vadītāja Kristīna Mišiniene, šāds reģistrs varētu būt pieejams plašākai sabiedrībai, neuzrādot personu vārdus, uzvārdus un dzīvesvietas adreses, tomēr ļaujot cilvēkiem gūt priekšstatu, cik viņu reģionā ir cilvēku, kas izdarījuši tādus noziegumus vai tiek turēti par tiem aizdomās. Pēc viņas sacītā, tas pamudinātu sabiedrību būt uzmanīgākai un nedomāt, ka šādi cilvēki sastopami tikai lielajās pilsētās.

«Mēs, nevalstiskās organizācijas, noteikti neesam par to, lai šie noziegumus izdarījušie cilvēki tiktu vajāti. Tāds reģistrs būtu preventīvs pasākums,» norādījusi Mišiniene.

Lietuvas Bērnu tiesību kontrolieres Editas Žobienes galvenā padomniece Audrone Bedorfa uzskata, ka tiesisku šķēršļu šāda reģistra veidošanai nav, bet viss būtu atkarīgs no tā, pēc kādiem principiem tas darbotos, kam būtu pieejams un kā tiktu kontrolēti tajā iekļautie cilvēki.

Kā liecina Seima kancelejas Izmeklēšanas nodaļas apkopotie materiāli, atsevišķi seksuālo noziedznieku reģistri izveidoti Amerikas Savienotajās Valstīs, Kanādā, Horvātijā, Portugālē, Francijā; šādu reģistru plānots izveidot arī Polijā. Daudzās citās Eiropas valstīs seksuālie noziegumi tiek reģistrēti kopā ar citiem kriminālnoziegumiem vai apkopoti neoficiālā «reģistrā». Daudzās valstīs seksuālajiem noziedzniekiem pēc soda izciešanas tiek noteikti papildu ierobežojumi, īpaši attiecībā uz darbu ar bērniem.

Pēc Lietuvas policijas datiem, 2015.gadā 5,1% no bērniem, kas kļuvuši par noziedzības upuriem, pieredzējuši seksuālu vardarbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu