Prokurors: «Islāma valsts» karotāji nevēlas atgriezties Francijā, baidoties no tiesas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aptuveni 690 francūžu, kas devušies uz Tuvajiem Austrumiem, lai tur pievienotos džihādistu grupējumam «Islāma valsts», joprojām varētu būt Sīrijā un Irākā, piektdien atzina Francijas terorisma lietu prokurors.

«Man šķiet, ka viņu lielākā daļa nevēlas atgriezties Francijā, ņemot vērā viņiem draudošo tiesvedību,» «Radio France» sacīja Fransuā Molēns.

Sīrijā un Irākā joprojām varētu atrasties «zināms skaits sieviešu, pārsvarā atraitnes, ar bērniem, kas patiesībā varētu vēlēties atgriezties Francijā», pieļāva Molēns.

Visiem pieaugušajiem, kas atgriežas no šīm valstīm, kā arī 13 gadu vecumu sasniegušiem pusaudžiem, par kuriem radušās aizdomas, ka viņi piedalījušies karadarbībā, jāstājas tiesas priekšā, skaidroja prokurors. Valsts sniedz palīdzību jaunāka vecuma bērniem, un viņi saņem rehabilitāciju izglītības sistēmā.

«Šajos jautājumos mums ir jāatmet naivums,» skaidroja Molēns, piebilstot, ka gan sievietes, gan pusaudži «Islāma valsts» kontrolētajās teritorijās apmācīti rīkoties ar ieročiem.

Līdz šim oficiāla izmeklēšana sākta pret 380 no Sīrijas un Irākas pārbraukušajiem francūžiem, 260 tiek turēti apcietinājumā, piebilda Molēns.

Francūži, kas devušies uz «Islāma valsts» teritorijām, lai tur karotu kopā ar kaujiniekiem, netiek gaidīti Francijā ar atplestām rokām, vēl ceturtdien sacīja Francijas prezidents Emanuels Makrons.

«Mēs neorganizējam to mūsu pilsoņu repatriēšanos, kas devušies karot «Islāma valsts» labā. Nebūt ne,» sacīja Makrons.

Tie, kas ir notverti Irākā, atbildēs Irākas tiesas priekšā, viņš piebilda.

«Islāma valsts» vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur «kalifātu» un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret «Islāma valsti», pēdējā laikā džihādistu kontrolētās teritorijas ievērojami sarukušas.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu