Tramps: republikānim nav jākandidē Senāta vēlēšanās, ja apsūdzība pedofilijā ir patiesa

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien pauda uzskatu, ka republikāņu kandidātam uz senatora amatu Rojam Mūram jāatsakās no kandidēšanas, ja viņam izvirzītā apsūdzība 14 gadus vecas meitenes seksuālā izmantošanā ir patiesa, tomēr šādam apgalvojumam vien nevajadzētu sagraut Mūra dzīvi.

Bijušais Alabamas štata tiesnesis Rojs Mūrs, kurš izpelnījies uzmanību ar atteikšanos novākt 10 baušļiem veltītu statuju tiesas ēkā, noliedz, ka būtu vainīgs nepiedienīgā rīcībā.

«Prezidents, tāpat kā lielākā daļa amerikāņu uzskata, ka mēs nevaram ļaut tikai apgalvojumam, šajā gadījumā par laiku pirms daudziem gadiem, sagraut cilvēka dzīvi,» sacīja Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa prezidenta lidmašīnā «Air Force One» pirms nolaišanās Vjetnamā.

«Tomēr prezidents arī uzskata, ka tad, ja šie apgalvojumi ir patiesi, tiesnesis Mūrs rīkosies pareizi un paies malā,» teica Sandersa.

Četras sievietes ir paziņojušas laikrakstam «The Washington Post», ka Mūrs viņas seksuāli izmantojis, kad viņas bija 18 gadu vecumā vai jaunākas, bet viņš pats bija nedaudz vecāks par 30 gadiem un strādāja par apgabala prokurora palīgu.

53 gadus vecā Lī Korfmena laikrakstam apgalvoja, ka tad, kad viņai bija 14 gadi, Mūrs viņu ievedis savā meža mājā pie Alabamas štata Gadsdenas pilsētas, novilcis viņai kreklu un biksītes un glāstījis viņu virs krūštura un apakšbiksēm.

Mūrs arī vedinājis Korfmenu pieskarties viņam zem apakšveļas, stāstīja Korfmena. «Es nebiju tam gatava,» viņa paziņoja šim laikrakstam.

70 gadus vecais Mūrs noliedz šos apgalvojumus.

Mūrs tviterī rakstīja, ka viņam uzbrūk «Obamas-Klintones Mašinērijas liberālo mediju klēpja sunīši». «Konservatīvajiem kristiešiem, tādiem kā jūs un es,» ir jācīnās pret ļaunuma spēkiem, viņš piebilda.

«Es NEKAD NEPAMETĪŠU šo cīņu!» solīja Mūrs.

Mūra vēlēšanu kampaņa e-pastā viņa atbalstītājiem nosauca «The Washington Post» publikāciju par «viltus ziņu» un rakstīja, ka šie apgalvojumi «būtu nonākuši atklātībā jau sen», ja tie būtu patiesi.

Senāta papildvēlēšanās 12.decembrī Mūrs un demokrātu kandidāts Dags Džounss kandidēs uz senatora vietu, kuru bija ieņēmis tagadējais ASV ģenerālprokurors Džefs Sešonss.

Minēto četru sieviešu apsūdzības Mūram ir guvušas ievērību Vašingtonā.

«Ja šie apgalvojumi ir patiesi, viņam jāpaiet malā,» paziņoja Senāta vairākuma līderis Mičs Makonels. Līdzīgu viedokli pauda vēl vismaz 12 citi republikāņi.

Republikāņu senators Džons Makeins nosauca šos apgalvojumus par Mūru «diskvalificējošiem» un aicināja viņu nekavējoties noņemt savu kandidatūru.

Vēl nav zināms, kā Alabamas Republikāņu partija vai pats Mūrs varētu noņemt viņa kandidatūru, jo Alabamas likums aizliedz nomainīt kandidātu pēdējās 76 dienas pirms vēlēšanām.

Dabisks republikāņu kandidāts Mūra kandidatūras noņemšanas gadījumā būtu Luters Streindžs, kurš tika iecelts par senatora pienākumu izpildītāju Sešonsa vietā, bet kuru Mūrs sakāva partijas priekšvēlēšanās septembrī. Tramps šajās priekšvēlēšanās bija atbalstījis Streindžu.

«The Washington Post» ziņoja, ka intervējis vairāk nekā 30 cilvēkus, tai skaitā šo sieviešu mātes un draugus.

Glorija Takere Dīsona 1979.gadā bija 18 gadus veca, kad, kā viņa laikrakstam apgalvo, viņa un tolaik 32 gadus vecais Mūrs sākuši doties randiņos, kuros viņi apskāvušies un skūpstījušies.

Cita sieviete Vendija Millere sacīja, ka pirmoreiz satikusi Mūru, kad viņš rūķa tērpā palīdzējis Santaklausam lielveikalā.

Vēlāk, kad Millerei bija 16 gadi, Mūrs viņas mātes klātbūtnē uzaicinājis viņu uz randiņiem, bet māte to aizliegusi. Millere apgalvoja, ka tikai vairākus gadus pēc tam sapratusi, ka pieauguša vīrieša vēlme doties randiņos ar padsmitnieci esot «riebīga».

Laikraksts apgalvoja, ka Mūram varētu draudēt cietumsods, tomēr noilguma termiņš jau ir pagājis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu