Francijas un Vācijas prezidenti atklāj kopīgu kara muzeju

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CHRISTIAN HARTMANN / TT NYHETSBYRÅN

Francijas un Vācijas prezidenti piektdien apliecināja abu valstu draudzību, atklājot kopīgu kara muzeju vienā no Pirmā pasaules kara asiņaināko kauju vietām.

Apmēram 30 000 karavīru no abām valstīm Pirmā pasaules kara laikā krita, cīnoties par Elzasā esošo Artmansvilerkopfa kalnu, kas tika iesaukts par «vīru ēdāju».

«Tikai tad, kad Francija un Vācija ir kopā, Eiropa var tiešām gūt panākumus,» sacīja Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers pēc kaujaslauka un jaunā muzeja apskates.

«Masveidīgās cilvēku nogalināšanas šajā vietā liecina par kara neprātu,» teica Šteinmeiers.

Francijas prezidents Emanuels Makrons atzinīgi novērtēja Francijas un Vācijas aliansi, kas ir Eiropas Savienības (ES) politikas pamatā, kā «spožāko piemēru tam, ko var panākt mūsu griba pēc miera».

«Vislabākā atbilde šai kopīgajai atmiņai, šai traģēdijai, ir draudzība starp Vāciju un Franciju,» teica Makrons.

Šteinmeiers arī pievērsās Makrona mēģinājumam reformēt Eiropas politiku, atzinīgi novērtējot viņa priekšlikumus lielākai ES integrācijai, kuri tika pausti septembrī teiktā runā Sorbonas universitātē Parīzē.

«Un es esmu pārliecināts, ka šo impulsu, kas nācis no Sorbonas runas, pārņems arī jaunā federālā valdība [Vācijā],» teica Šteinmeiers.

Francijas un Vācijas armijas cīnījās par Artmansvilerkopfa kalnu tāpēc, ka šis kalns atrodas stratēģiskā vietā un no tā ir pārredzami Elzasas līdzenumi.

Šteinmeiers sacīja, ka kalns pats par sevi nav pelnījis tam doto iesauku: «Nevis šis kalns ir vīru ēdājs, bet drīzāk nacionālisms ir vīru ēdājs,» sacīja Vācijas prezidents.

Viņš izmantoja iespēju brīdināt par nacionālisma pastiprināšanos Vācijā pēc labējo populistu partijas «Alernatīva Vācijai» (AfD) panākumiem parlamenta vēlēšanās.

Šteinmeiers sacīja, ka katrai paaudzei ir jāiemācās atšķirt «nācijas ideju un nacionālisma ideoloģiju».

«Pie Artmansvilerkopfa nebija īsta uzvarētāja. Tur lielākoties bija nāve,» teica Makrons.

Muzejs tika atklāts dienu pirms pamiera 99.gadskārtas, ar kuru 1918.gada 11.novembrī beidzās Pirmā pasaules kara kaujas.

Makrons paziņoja, ka viņš uzaicinās visu Pirmā pasaules kara dalībvalstu līderus uz Parīzi, lai nākamā gada 11.novembrī atzīmētu šī pamiera 100.gadskārtu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu