Ko Eiropas valstīs uzskata par seksuālu uzmākšanos? Viedokļi dalās (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

«#MeToo» jeb «#EsArī» akcija sociālajos tīklos rosinājusi diskusijas par to, cik bieži sievietēm darba vietā (un ne tikai tur) nākas saskarties ar seksuālu uzmākšanos. Taču daudziem tas radījis jautājumu - kas uzskatāms par seksuālu uzmākšanos, bet kas ne? Vai tā ir roku palaišana, bet varbūt divdomīgs kompliments? Aptaujājot dažādu Eiropas valstu iedzīvotājus, atklājās, ka pilnīgi vienotas izpratnes par šo jautājumu nav.

Pētījumu kompānija «YouGov» aptaujāja 8500 cilvēkus Vācijā, Lielbritānijā, Francijā, Dānijā, Zviedrijā, Somijā un Norvēģijā, lai noskaidrotu viņu viedokli - kas ir pieņemami un kas ne.

Noskaidrojās, ka lielākā daļa cilvēku visās aptaujātajās valstīs par seksuālu uzmākšanos uzskata gadījumus, kad vīrietis fiziski apgrābsta sievieti, izrāda savus dzimumorgānus, pieprasa seksuāla rakstura pakalpojumus vai mēģina nofotografēt sievietei zem svārkiem, raksta «Deutsche Welle».

Nedaudz mazāk cilvēku par seksuālu uzmākšanos uzskatītu berzēšanos un rīvēšanos pret deju partneri klubā, bet vidēji apmēram 75% aptaujāto cilvēku par tādu uzskatītu arī seksuālu joku vai piezīmi.

Vācieši ir toleranti pret divdomīgiem jokiem - tikai trešdaļa uzskata, ka seksuāla rakstura joka pastāstīšana būtu uzskatāma par seksuālu uzmākšanos. Savukārt Lielbritānijā tas nebūtu pieņemami divām trešdaļām aptaujāto.

Apmēram puse britu un franču sieviešu par seksuālu uzmākšanos uzskata uzkrītošu blenšanu uz viņu dekoltē. Šajā jautājumā gan visvairāk atšķīrās vīriešu un sieviešu viedokļi - pret uzkrītošu skatīšanos uz sievietes krūtīm iebilst apmēram 70% sieviešu un gados jaunākie vīrieši, savukārt vīrieši vecuma grupā pēc 40 gadiem to par seksuālu uzmākšanos uzskata daudz retāk.

«YouGov» pētījumā arī atklājās, ka jaunas sievietes biežāk uzskata sevi par seksuālas uzmākšanās upuriem nekā gados vecākas sievietes. Vecākas sievietes arī ir tolerantākas pret tādām izdarībām kā uzsvilpšana uz ielas, kamēr jaunietes to pieskaita pie seksuālas uzmākšanās.

Lai arī francūžus pieņemts uzskatīt par lieliem flirtētājiem, 25% aptaujāto piemiegšanu ar aci ierindo pie nodarījumiem, ko varētu uzskatīt par seksuālu uzmākšanos.

Eiropas Savienības Pamattiesību aģentūras 2014.gada pētījumā atklājās, ka puse ES dzīvojošo sieviešu vismaz reizi mūžā ir cietušas no seksuālas uzmākšanās.

Piektā daļa sacīja, ka tas ar viņām noticis pēdējā gada laikā. Taču pētījums uzrādīja interesantu tendenci - Zviedrijā, kas pazīstama ar saviem progresīvajiem uzskatiem dzimumu līdztiesības jautājumos, 81% sieviešu sacīja, ka esot bijušas seksuālas uzmākšanās upuri. Savukārt Bulgārijā, Rumānijā un Polijā to atzina tikai apmēram ceturtdaļa sieviešu.

Visticamāk, tas nenozīmē, ka šajās valstīs seksuālā uzmākšanās notiek retāk, bet gan tas vienkārši tiek noklusēts vai uztverts par pašsaprotamu. «Atklājām, ka atsevišķās dalībvalstīs sievietes par seksuālas vardarbības vai uzmākšanās gadījumiem retāk runā ar citiem cilvēkiem,» sacīja pētījuma autore Džoana Gudija. Viņa norāda, ka Zviedrijā par seksuālu uzmākšanos bieži tiekot ziņots policijā, savukārt Austrumeiropā par šo jautājumu sākts nopietni diskutēt tikai nesen.

Šajā pētījumā 47% aptaujāto Latvijas sieviešu atzina, ka esot piedzīvojušas seksuālu uzmākšanos.
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu