Malta maina likumus, lai vairāk aizsargātu žurnālistus

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Maltas valdība trešdien paziņoja, ka valstī tiek radikāli mainīti likumi par neslavas celšanu, lai vairāk aizsargātu žurnālistus pēc šajā valstī notikušās žurnālistes Dafnes Karuanas-Galicias slepkavības.

Jaunais likums vairs neparedz noziedzīgu neslavas celšanu, no tā ir svītrots redaktoru pienākums reģistrēties valdības preses reģistrā, un veiktas arī citas izmaiņas.

Likuma sākotnējais projekts februārī izraisīja skandālu, jo paredzēja, ka interneta izdevumu redaktoriem būtu pienākums reģistrēties. Šis priekšlikums vēlāk tika atsaukts.

Jaunais likums aizliedz izdot preventīvus orderus apmelošanas lietās. Šādu orderi šogad bija pieprasījis ekonomikas ministrs Kriss Kardona pret žurnālisti Karuanu-Galiciu.

Savukārt Eiropas Parlamenta deputāti trešdien ar pārliecinošu balsu vairākumu pieņēma rezolūciju, kurā paustas «nopietnas bažas» par likuma varu Maltā.

Par stimulu rezolūcijas pieņemšanai kļuva Maltas žurnālistes Dafnes Karuanas-Galicias slepkavība. 53 gadus vecā žurnāliste, kura atspoguļoja tā dēvēto Panamas dokumentu skandālu un citas delikātas tēmas, tika nogalināta 16.oktobrī automašīnas sprādzienā netālu no savas mājas.

Eirodeputāti no dažādām politiskām grupām atbalstīja rezolūcijas tekstu, kurā teikts, ka Eiropas Parlamentam ir arī nopietnas bažas par «demokrātiju un pamattiesībām, tai skaitā mediju brīvību un policijas un tiesu neatkarību».

Rezolūcija tika pieņemta, 466 deputātiem balsojot par, 49 balsojot pret un 167 atturoties.

Eirodeputāti šajā rezolūcijā aicina Eiropas Komisiju «izveidot dialogu ar Maltas valdību par likuma varas funkcionēšanu Maltā, lai nodrošinātu Eiropas vērtību ievērošanu». Malta ir Eiropas Savienības dalībvalsts kopš 2004.gada.

Rezolūcijā arī teikts, ka «policija Maltā nav izmeklējusi vairākus nopietnus apgalvojumus par korupciju un par naudas atmazgāšanas novēršanas un banku uzraudzības saistību pārkāpšanu», šādi radot «draudus likuma varai».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu