Putins ar Donbasa «republiku» līderiem runājis par gūstekņu apmaiņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins runājis ar Donbasa teroristu pasludināto «republiku» līderiem Aleksandru Zaharčenko un Igoru Plotņicki par gūstekņu apmaiņu Austrumukrainā, trešdien pavēstīja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Šī ir pirmā reize, kad par Putina sarunām ar promaskavisko «republiku» līderiem paziņots oficiāli. Sarunas notikušas pa telefonu.

Atbilstoši Peskova teiktajam Donbasa «republiku» līderi gūstekņu apmaiņu atbalsta.

Iepriekš ar iniciatīvu par gūstekņu apmaiņu klajā nāca kustības «Ukrainas izvēle» līderis Viktors Medvedčuks, kas sarunās Minskā pārstāv Ukrainu humāno jautājumu apakšgrupā.

Medvedčuks aicinājis Putinu «izrādīt humānismu» un vērsties pie Donbasa «republiku» līderiem, lai panāktu, ka notiek gūstekņu apmaiņa pēc principa «visi pret visiem».

Ukraina līdz gada beigām ir gatava atbrīvot 300 cilvēkus un sagaida, ka prokrieviskie teroristi atbrīvos 74 gūstekņus, sacīja Medvedčuks.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 10 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu