Lietuvas Seims pieņem «Magņitska likumu»

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Lietuvas Seims ceturtdien pieņēmis tā dēvēto Magņitska likumu, kas aizliedz iebraukt Lietuvā ārvalstniekiem, kuri saistīti ar liela apmēra korupciju, naudas atmazgāšanu vai cilvēktiesību pārkāpumiem. Šā likuma pieņemšanu vienbalsīgi atbalstījis 91 Lietuvas Seima deputāts.

Lietuva ir ceturtā valsts pasaulē, kas pieņēmusi šādu likumdošanas aktu. «Magņitska likumi» jau darbojas Amerikas Savienotajās Valstīs, Igaunijā un Kanādā.

Likumam jāstājas spēkā no janvāra, tātad šādu ārvalstnieku saraksts varētu tikt izveidots un sākt darboties nākamgad.

«Uzskatu, ka šis likums ir izšķiroši svarīgs un apliecina mūsu cieņu pret cilvēktiesībām Krievijā, jo atsaucas uz cilvēku, kurš mēģināja pasargāt Krieviju no valsts budžeta graušanas, no Krievijas pilsoņu apzagšanas, par to cieta un Krievijas budžeta apzadzēji viņu iznīcināja. Tas ir cieņas apliecinājums Krievijai un iespējamai tās demokrātiskai nākotnei,» uzsvēris opozīcijā esošās konservatīvās partijas «Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti» deputāts Emanuelis Ziņģeris.

Savukārt viņa kolēģis Žīgimants Paviļonis atgādinājis, ka likums tiek pieņemts dienā, kad aprit tieši astoņi gadi, kopš Krievijā ieslodzījumā miris fonda «Hermitage Capital» jurists Sergejs Magņitskis.

Kā ziņu aģentūrai «Interfax» šonedēļ sacījis Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs, ja Lietuvas Seims pieņems «Magņitska likumu», Maskava uz tādu «kārtējo nedraudzīgo Lietuvas soli» atbildēs, nosakot aizliegumu nevēlamām personām no Lietuvas iebraukt Krievijā.

Jaunajā redakcijā Lietuvas likums par ārvalstnieku tiesisko stāvokli noteic, ka ārvalstniekam var tikt aizliegts iebraukt Lietuvas Republikā uz laiku, kas nepārsniedz piecus gadus, ja pastāv nopietns pamats aizdomām, ka viņš citā valstī izdarījis smagu vai sevišķi smagu noziegumu pret kādu personu, pārkāpjot cilvēka brīvības un tiesības, vai bijis iesaistīts plaša apmēra korupcijā, nodarbojies ar naudas atmazgāšanu, kūdījis uz šādiem noziegumiem vai citādi tajos piedalījies. Par iemeslu liegt iebraukšanu Lietuvā uzskatāms arī tas, ka ārvalstnieks iekļauts kādas Eiropas Savienības (ES), Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas vai NATO dalībvalsts nacionālajā sarakstā, kurā ietvertas personas, kam aizliegts iebraukt attiecīgajā valstī.

Lēmumu liegt šādam ārvalstniekam iebraukšanu Lietuvā pēc ārlietu ministra ieteikuma pieņems iekšlietu ministrs.

Likumā arī paredzēta iespēja neziņot sarakstā iekļautajam ārvalstniekam par šo lēmumu gadījumā, ja viņa informēšana varētu kaitēt Lietuvas valsts un sabiedrības drošībai, aizsardzībai, kā arī noziedzīgu darbību novēršanas, izmeklēšanas, atklāšanas un kriminālvajāšanas interesēm.

Magņitski aizturēja pēc tam, kad viņš bija apsūdzējis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta izlaupīšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš nomira pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas izolatorā pavadītām dienām - astoņas dienas pirms termiņa, kad viņu būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Magņitskis savulaik atklāja, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki piesavinājušies valsts budžeta līdzekļus 5,4 miljardu rubļu apmērā. Tiek uzskatīts, ka šīs personas atriebjoties organizējušas jurista kriminālvajāšanu, šīs naudas izsaimniekošanā apsūdzot pašu Magņitski.

Amerikas Savienotajās Valstīs 2012.gadā tika pieņemts «Magņitska likums», ar kuru noteiktas sankcijas pret viņa nāvē līdzdalīgajiem cilvēkiem. ASV aizliedza izdot viņiem vīzas un iesaldēja viņu aktīvus. Šai sarakstā pašlaik ir vairāk nekā 40 uzvārdi.

Eiropas Parlaments 2012. un 2014.gadā pieņēma rezolūcijas, kurās iestājās par to, lai savas sankcijas nosaka arī Eiropas Savienība. EP izveidojis sarakstu, kurā ir 32 personas, kam būtu nosakāms vīzu izsniegšanas aizliegums un aktīvu iesaldēšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu