Latvija un ES arī šogad atturas ANO balsojumā par Krievijas rosināto rezolūciju pret nacisma glorifikāciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālās asamblejas trešā komiteja ceturtdien pieņēma Krievijas ierosināto rezolūciju cīņai pret nacisma glorifikāciju, tomēr Latvija un arī visas pārējās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis šajā balsojumā atturējās, kā to darījušas arī iepriekšējos gados.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), rezolūcija «Cīņa pret nacisma, neonacisma un citu darbību glorifikāciju» tika pieņemta, 125 valstīm balsojot «par», divām - «pret» un 51 atturoties. Pret rezolūcijas pieņemšanu balsoja ASV un Ukraina.

Kā aģentūrai LETA skaidroja ĀM, neonacisms ir problēma daudzās pasaules valstīs, un pozitīvi, ka šo faktu atzīst arī Krievija, kurā joprojām darbojas daudzas aktīvas neonacistu organizācijas, un kur katru gadu notiek rasistu īstenotas slepkavības un citi neonacistu noziegumi. Tomēr balsojumā par Krievijas piedāvāto rezolūcijas projektu ES valstis atturējās vairāku iemeslu dēļ.

Kā skaidroja ĀM, lai arī Krievijas rosinātajā ikgadējā rezolūcijā šogad veikti atsevišķi grozījumi, tie ir nebūtiski, līdz ar to rezolūcija joprojām ir vienpusīga un līdz galam neatbilst cilvēktiesību standartiem. Otrkārt, ES valstis nevar ignorēt plašāku kontekstu - Krievijas centienus uzspiest vienpusēju vēstures interpretāciju un attaisnot Molotova-Ribentropa noziedzīgo paktu, skaidroja ĀM.

ES valstis kopīgajā uzrunā par balsojumu atgādināja, ka «daudzām Eiropas valstīm Otrā pasaules kara beigas nenesa brīvību, bet okupāciju un jaunus noziegumus pret cilvēci».

Šo iemeslu dēļ visas ES dalībvalstis balsojumā par rezolūciju atturējās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu