Venecuēlas valsts naftas firma PDVSA pasludināta par parādsaistību nepildītāju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krīzes piemeklētā Venecuēla ceturtdien piedzīvoja vēl vienu triecienu, kad kreditoru komiteja nolēma, ka valsts naftas kompānija PDVSA nav pildījusi savas parādsaistības.

Kreditoru komitejas lēmums nozīmē, ka investoriem tiks izmaksāta defolta apdrošināšana.

Paziņojums par PDVSA defoltu nebija pārsteigums, jo Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro valdība nav laikus kārtojusi maksājumus par valsts obligācijām, kā arī par šīs firmas parādu.

Tas notiek laikā, kad valsts iedzīvotāji turpina ciest no akūta pārtikas un medikamentu trūkuma.

Lielās kredītreitingu aģentūras jau ir paziņojušas par Venecuēlas un PDVSA ierobežotu maksātnespēju tās kavētu maksājumu par daudzu laidienu obligācijām dēļ.

Starptautiskās mijmaiņas un atvasināto darījumu asociācijas (ISDA) komiteja pēc investoru pieprasījuma izskatīja trīs nokavētus PDVSA obligāciju maksājumus un nolēma, ka «ir notikusi kredītmaksājumu neveikšana».

Venecuēlas valdība pirmdien Karakasā tikās ar starptautiskajiem kreditoriem, taču nespēja piedāvāt konkrētu plānu valsts 150 miljardu ASV dolāru parādsaistību restrukturizēšanai.

Venecuēla trešdien parakstīja parādsaistību restrukturizēšanas vienošanos uz 10 gadiem ar vienu no valsts lielākajiem kreditoriem Krieviju, tādējādi cenšoties izkļūt no parādu krīzes.

Krievija un Ķīna ir divas lielākās Venecuēlas kreditores, kā arī sabiedrotās, kurām Karakasa kopumā ir parādā attiecīgi astoņus un 28 miljardus dolāru.

Venecuēlas ārvalstu valūtas rezerves sarukušas līdz 9,7 miljardiem dolāru, taču līdz gada beigām valstij jāveic parādsaistību maksājums 1,47 miljardu dolāru apmērā un nākamā gada sākumā jānodrošina vēl viens maksājums astoņu miljardu dolāru apmērā.

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro izveidojis komisiju, lai restrukturizētu Venecuēlas un PDVSA parādsaistības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu