ES brīdina Meju: «Brexit» sarunām atvēlētais laiks izsīkst

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) līderi piektdien brīdināja Lielbritānijas premjerministri Terēzu Meju, ka pāreja uz nākamo fāzi «Brexit» sarunās kļūst arvien mazāk ticama.

Meja cerēja uz bloka pozitīvu reakciju, kad viņa ES samita gaitā Gēteborgā būs tikusies ar vairākiem līderiem, tomēr viņi visi brīdināja, ka laiks iet uz beigām, lai atrisinātu galvenos «šķiršanās» jautājumus un decembrī ķertos pie sarunām par tirdzniecību un pārejas periodu.

«Pulkstenis tikšķ. Es ceru, ka mēs spēsim panākt vienošanos attiecībā uz šķiršanos decembra padomē (samitā), bet zināms darbs vēl ir jāpaveic,» sacīja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

EK «Brexit» sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē vēl pagājušajā nedēļā brīdināja, ka Lielbritānijai atlicis divas nedēļas laika, lai pieņemtu bloka nosacījumus attiecībā uz izstāšanās rēķinu, pilsoņu tiesībām un Īrijas robežu, ja tā vēlas panākt vienošanos.

Īrijas premjerministrs Leo Varadkars uzsvēra - pirmās fāzes secinājumos ir jāieraksta, ka «Brexit» nedrīkst radīt stingru robežu starp Lielbritānijas pārvaldīto Ziemeļīriju un ES dalībvalsti Īrijas Republiku.

Meja sacīja, ka «godās» Apvienotās Karalistes finansiālās saistības pret ES, kā viņa to apsolījusi runā Florencē septembrī, un mudināja bloku sākt tirdzniecības sarunas.

Britu medijos parādījušās ziņas, ka Meja varētu būt gatava dubultot Apvienotās Karalistes piedāvātos 20 miljardu eiro kā «izstāšanās naudu», lai atbrīvotos no šķēršļiem, kas sarunu ceļā līdz šim bijuši vissarežģītākie.

Tikmēr ES norādījusi, ka rēķina summa esot aptuveni 60 miljardi eiro.

Ja vienošanās netiks panākt decembrī, tas nozīmēs, ka lēmuma pieņemšana tiek atlikta līdz februārim vai martam, bet tirdzniecības sarunām paliks visai maz laika līdz 2019.gada martam, kad Lielbritānija bloku pametīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu