Kāda sīrieša gaidāmā deportācija satricina Slovēnijas politiku

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Slovēnijas politisko vidi satricinājusi kāda sīrieša gaidāmā deportācija, premjerministra Miro Cerara politiskajiem sabiedrotajiem vēršoties pret valdības vadītāju un opozīcijai draudot sākt impīčmenta procedūru.

42 gadus vecais Ahmads Šamiehs Slovēnijā ieradās 2016.gadā, izmantojot tā saukto Balkānu migrācijas ceļu.

Piecu bērnu tēvs Šamiehs ir pielicis lielas pūles, lai integrētos sabiedrībā, pamata līmenī apgūstot slovēņu valodu un organizējot seminārus citiem imigrantiem un kļūstot par populāru personu vietējā sabiedrībā.

Tomēr viņa lūgums piešķirt patvērumu tika noraidīts, un Slovēnijas un Eiropas tiesas ir lēmušas, ka Šamiehs jāsūta atpakaļ uz Horvātiju, kurā viņa lūgums piešķirt patvērumu reģistrēts vispirms.

Sākotnēji Šamiehu bija paredzēts deportēt otrdien. Lai to novērstu, divi deputāti viņu nogādāja parlamentā, kas lika Ceraram solīt meklēt alternatīvas deportācijai.

Tomēr tas izraisīja sašutumu, un iekšlietu ministre Vesna Gjerkesa Žnidara, kura ir no premjerministra pārstāvētās Miro Cerara partijas (SMC), ceturtdien vainoja valdības vadītāju «virspusējā humānismā» un uzstāja, ka likums ir jāievēro.

Lai arī valdība ir paziņojusi, ka jautājums «vairs nav darba kārtībā», Slovēnijas ārlietu ministrs Karls Erjavecs, kurš vada valdošajā koalīcijā ietilpstošo Slovēnijas Pensionāru demokrātisko partiju (DeSUS), piedraudējis pamest valdību.

Centriski labējā Slovēnijas demokrātiskā partija (SDS), kas ir vadošais opozīcijas spēks, paziņoja, ka Cerars ir pārkāpis konstitūciju un draudēja sākt impīčmenta procedūru.

SDS un Erjaveca nostāja šajā jautājumā tiek saistīta ar centieniem palielināt atbalstu pirms nākamā gada jūnijā gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu