Ķīnas tiesa piespriež prominentam cilvēktiesību advokātam divu gadu cietumsodu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķīnas tiesa otrdien piespriedusi prominentam cilvēktiesību advokātam Dzjanam Tiaņjunam divu gadu cietumsodu par kūdīšanu uz valsts varas gāšanu.

Dzjans, pirms viņam 2009.gadā tika atņemta advokāta licence, uzņēmās daudzas augsta līmeņa lietas. Viņa klientu vidū bijuši gan tibetiešu mūki, gan faluņguna mācības praktizētāji, gan 2008.gada piena pulvera skandāla upuri.

Cilvēktiesību organizācija «Amnesty International» krimināllietu pret 46 gadus veco Dzjanu uzskata par safabricētu.

Dzjans tika apsūdzēts par kūdīšanu uz valsts varas gāšanu, par ko viņam piespriests divu gadu ilgs cietumsods un atņemtas politiskās tiesības uz trim gadiem, liecina Čanšas tiesas publiskotais videomateriāls.

Tiesā tika apgalvots, ka Dzjans devies uz ārvalstīm iegūt zināšanas, kā sasniegt savu mērķi gāzt valsts varu, un pieteicies finansiālam atbalstam no spēkiem, kas vērsti pret Ķīnu.

Trīs gadu laikā pirms aizturēšanas Dzjans vairākkārt ticies ar ārvalstu amatpersonām un politiķiem, tostarp augsta ranga viesiem no ASV, lai apspriestu cilvēktiesību situāciju Ķīnā.

ANO īpašais izmeklētājs nabadzības un cilvēktiesību jautājumos Filips Alstons pauda bažas, ka Dzjana nozušana daļēji saistīta ar advokāta palīdzību ANO ekspertiem.

Dzjana ģimenei nav izdevies sazināties ar viņu kopš pagājušā novembra, kad viņš pēkšņi pazuda ceļā no Pekinas uz Čanšu, kur viņš gatavojās strādāt pie aizturētā cilvēktiesību jurista Sje Jana lietas.

Sje tika aizturēts 2015.gada jūlijā, kad varasiestādes aizturēja vairāk nekā 200 cilvēkus, tostarp juristus, kuri uzņēmušies lietas, ko valdošā Komunistiskā partija uzskata par sensitīvām.

Dzjans palīdzēja publiskot Sje teikto par spīdzināšanu aizturēšanas laikā, kas izpelnījās starptautisku nosodījumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu