Zimbabves bijušais vicemērs pieprasa tūlītēju Mugabes atkāpšanos

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No amata atstādinātais Zimbabves pirmais viceprezidents Emersons Mnangagva otrdien aicinājis 93 gadus veco prezidentu Robertu Mugabi atzīt valsts vēlmi pēc līdera maiņas un nekavējoties atkāpties no amata.

Mnangagva, kurš šomēnes tika atcelts no pirmā viceprezidenta amata, arī paziņoja, ka neatgriezīsies Zimbabvē, iekams nebūs pārliecināts par savu drošību. Viņš apgalvo, ka pastāv plāni viņu nogalināt. Tiek uzskatīts, ka Mnangagva pašlaik atrodas Dienvidāfrikas Republikā.

«Zimbabves tauta ir runājusi vienā balsī, un es aicinu prezidentu Mugabi ieklausīties šajā aicinājumā un tūlīt atkāpties, lai valsts var virzīties uz priekšu un saglabāt viņa mantojumu,» paziņoja Mnangagva.

Viņš apstiprināja, ka Mugabe ir uzaicinājis viņu atgriezties, lai apspriestu nesenos notikumus, bet uzvēra, ka patlaban nevar uzticēt savu dzīvību Mugabem.

Zimbabves valdošā partijas «Zimbabves Afrikāņu nacionālā savienība - Patriotiskā fronte» (ZANU-PF) centrālkomiteja svētdien atcēla Mugabi no partijas pirmā sekretāra amata un pieprasīja viņa atkāpšanos no prezidenta amata, pretējā gadījumā draudot viņam ar impīčmentu parlamentā, un par prezidenta amata kandidātu nākamvasar gaidāmajās vēlēšanās izvirzīja Mnangagvu, kuru arī apstiprināja par partijas pirmo sekretāru.

Gaidāms, ka ZANU-PF otrdien sāks Mugabes impīčmenta procedūru parlamentā. Partija arī ieteica ministriem neapmeklēt valdības sēdi, ko otrdienas rītā sasaucis Mugabe.

Mnangagva paziņoja, ka ir informēts par impīčmenta procedūru, un piebilda, ka nestāsies ceļā savai tautai un partijai.

Varas krīzi Zimbabvē izraisīja Mugabes lēmums 6.novembrī atcelt Mnangagvu no valsts pirmā viceprezidenta amata. 14.novembrī varu valstī pārņēma armija, kas cenšas panākt, lai Mugabe atkāpjas.

Roberts Mugabe ir bijis pie varas Zimbabvē kopš 1980.gada. No 1980. līdz 1987.gadam viņš bija premjerministrs un tad kļuva par valsts prezidentu. Viņa vadītā ZANU-PF ir valdošā partija kopš 1980.gada, kad Zimbabve ieguva neatkarību no Lielbritānijas.

Neskatoties uz pieaugošo spiedienu atkāpties, Mugabe nevēlas atstāt valsts galvas amatu pirms nākamā gada vasarā gaidāmajām prezidenta velēšanām. Iepriekš viņš solījis šajās vēlēšanās kandidēt uz vēl vienu amata termiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu