Sīrijas opozīcija tiekas Rijādā, lai izveidotu vienotu fronti pirms sarunām Ženēvā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Sīrijas opozīcijas grupējumi trešdien Saūda Arābijas galvaspilsētā Rijādā sāka sarunas, kuru mērķis ir izveidot vienotu fronti pirms Ženēvā gaidāmo miera sarunu astotās kārtas.

«Krīze Sīrijā ir delikātā stadijā, un risinājumu bez vienprātības panākt neizdosies,» atklājot sarunas, paziņoja Saūda Arābijas ārlietu ministrs Adels al Džubeirs.

ANO Sīrijas miera sarunu vidutājs Stafans de Mistura slavēja uz sarunām Rijādā ieradušos dalībnieku «plašo spektru».

Prominentais opozīcijas pārstāvis Jehija Aridi pavēstīja aģentūrai DPA, ka galvenais konferences mērķis «ir saliedēt opozīcijas rindas jaunā komitejā, lai realizētu lozungus, kuri tika uzstādīti, kad Sīrijā sākās revolūcija».

Saūda Arābijas atbalstītā Augstākā sarunu komiteja (HNC) kopš pirmdienas ir sākusi sarunas ar delegācijām no divām mērenās opozīcijas nometnēm - tā sauktajām Kairas un Maskavas grupām -, cenšoties panākt vienprātību par kopīgu sarunu stratēģiju 28.novembrī Ženēvā paredzētajās sarunās, kas notiek ar ANO starpniecību.

Informācijas avoti HNC atklājuši, ka sagatavošanas sarunas nonākušas strupceļā, un galvenais šķērslis esot Sīrijas prezidenta Bašara al Asada politiskā nākotne.

Tikšanās notiek pēc tam, kad pirmdien no amata atkāpās HNC ģenerālkoordinators Rijads Hidžabs. Bijušais Sīrijas ārlietu ministrs Hidžabs bija opozīcijas līderis sarunās Ženēvā.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu