Pieaug spiediens uz Vācijas sociāldemokrātiem atgriezties «lielajā koalīcijā»

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešdien pieaudzis spiediens uz Vācijas sociāldemokrātiem (SPD), cenšoties panākt, lai viņi atteiktos no lēmuma pāriet opozīcijā, tādējādi izslēdzot «lielās koalīcijas» saglabāšanas iespēju ar kancleres Angelas Merkeles vadītajiem konservatīvajiem (CDU/CSU).

Tikmēr arī viena no brīvo demokrātu (FDP) līderēm ļāvusi noprast, ka FDP varētu atgriezties sarunās ar CDU/CSU un «zaļajiem», no kurā tā aizgāja pagājušās nedēļas nogalē, izraisot dziļāko politisko krīzi, kādu Vācija piedzīvojusi kopš Otrā pasaules kara. Tomēr nedaudz vēlāk FDP līderis Kristiāns Linders šo iespēju atkārtoti noraidīja.

SPD līderis Martins Šulcs par pāriešanu opozīcijā paziņoja jau tūlīt pēc 24.septembrī notikušajām Bundestāga vēlēšanām, kurās partija cieta smagāko sakāvi kopš 1949.gada.

Tomēr laikraksts «Bild» vēsta, ka SPD Bundestāga frakcijas sēdē 30 no 153 tās locekļiem šonedēļ apšaubījuši šo nostāju.

Joahannes Kārs, viens no SPD deputātiem, kurš pārstāv Zēheimera pulciņu, kas apvieno konservatīvi noskaņotos partijas biedrus, aicināja Šulcu būt «atvērtam» ceturtdien gaidāmās sarunas laikā ar prezidentu Franku Valteru Šteinmeieru.

Intervijā laikrakstam «Passauer Neue Presse» Kārs norādīja, ka pēc koalīcijas sarunu izgāšanās situācija ir mainījusies. «Mēs nedrīkstam Vācijas prezidentam vienkārši paziņot» «Atvainojiet, tas ir viss,» izsvēra deputāts.

«Bild» ziņo, ka «lielās koalīcijas» atjaunošanu atbalstot arī līdzšinējais ārlietu ministrs Zigmārs Gabriēls, kas gada sākumā nodeva SPD vadību Šulcam.

Merkele, kas turpina vadīt līdzšinējo valdību, kamēr netiks izveidots jauns kabinets, izteikusies, ka dotu priekšroku koalīcijai ar SPD, taču ja to izveidot neizdosies, viņa labprātāk piekristu pirmstermiņa vēlēšanām, nekā nestabilas mazākuma valdības vadīšanai.

SPD pārskatīt savu pašreizējo pozīciju aicinājis arī Eiropas Savienības (ES) budžeta komisārs Ginters Etingers, kurš pārstāv CDU.

«Ilgais valdības veidošanas process mazina Vācijas ietekmi Briselē,» ceturtdien žurnālā «Der Spiegel» publicētajā intervijā brīdinājis Etingers.

Savukārt SPD frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Aksels Šēfers aicinājis konservatīvos, FDP un «zaļos» tomēr mēģināt rast kompromisu, lai izveidotu tā dēvēto Jamaikas koalīciju.

Tomēr viņš piebildis, ka ar CDU/CSU runās arī sociāldemokrāti, ja Šteinmeiers lūgs viņus to darīt.

Tikmēr FDP ģenerālsekretāre Nikola Bēra sarunā ar televīzijas kanālu n-tv ļāvusi noprast, ka brīvie demokrāti varētu pārskatīt lēmu par izstāšanos no koalīcijas sarunām, ja konservatīvie un «zaļie» piedāvātu «pilnīgu jaunu paketi».

Tomēr nedaudz vēlāk Linders «der Spiegel» izteicies, ka «tuvākajā nākotnē sadarbība ar «zaļajiem» federālā līmenī nav iedomājama».

Savukārt Lejassaksijas premjerministrs Štefans Veils, kurš paša zemē tikko noslēdzis koalīcijas līgumu ar CDU, norādījis, ka pēc ārkārtas vēlēšanām vienalga vienīgā iespēja būs «lielās koalīcijas» veidošana.

Tikmēr trešdien publicētie aptaujas rezultāti liecina, ka puse vāciešu atbalsta pirmstermiņa vēlēšanas, kamēr piektdaļa dotu priekšroku mazākuma valdībai. Savukārt līdzšinējās «lielās koalīcijas» atjaunošanu vēlas tikai 18% aptaujāto.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu