Čehijas prezidents sašutis: Krievijas portāls raksta, ka čehiem jābūt pateicīgiem par PSRS iebrukumu

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mikhail Japaridze / TASS

Čehijas prezidents Milošs Zemans tikšanās laikā ar Krievijas premjerministru Dmitriju Medvedevu trešdien paudis sašutumu par Krievijas Aizsardzības ministrijas telekanāla «Zvezda» tīmekļa vietnē publicētu rakstu, kurā apgalvots, ka toreizējai Čehoslovākijai jābūt pateicīgai Padomju Savienībai par 1968.gada iebrukumu.

Zemans tikšanās laikā ar Medvedevu raksta autoru nosauca par traku. Čehijas prezidents, kurš uz tikšanos bija atnesis līdzi publikācijas kopiju, piebilda, ka notikušā dēļ viņš aicināts pārtraukt vizīti Krievijā.

Publikācija ar nosaukumu «Čehoslovākijai jābūt pateicīgai PSRS par 1968.gadu - «Prāgas pavasara» vēsture» «Zvezda» tīmekļa vietnē tika izvietota 21.novembrī. Materiāla autors ir Leonīds Maslovskis, kura publikācijas «Zvezda» interneta lapā parādās katru nedēļu. Publikācijas beigās uzsvērts, ka tajā pausts žurnālista personīgais viedoklis, kas «var nesakrist ar redakcijas uzskatiem». Vēlāk publikācija no tīmekļa vietnes izņemta, iemeslu nepaskaidrojot.

Publikācijā cita starpā apgalvots, ka Prāgai jābūt pateicīgai Maskavai, jo «karaspēka ievešana Čehoslovākijā 1968.gadā neļāva Rietumiem tur sarīkot valsts apvērsumu. Tā rezultātā valsts izvairījās no milzīgiem cilvēku upuriem, kas vienmēr ir» valsts apvērsumu gadījumos, rakstīja Maslovskis.

Zemans tikšanās laikā aicināja Medvedevu publiski paziņot, ka šādai nostājai «nav nekā kopīga» ar Krievijas oficiālo pozīciju.

«Esmu gatavs to (..) apliecināt,» sacīja Medvedevs. «Ar autoru mums nav nekā kopīga,» piebilda Krievijas premjerministrs.

Kā vēsta Čehijas Radio, sašutumu par publikāciju paudis arī Čehijas ārlietu ministrs Ļubomirs Zaoraleks un aizsardzības ministrs Martins Stropnickis.

Padomju Savienības un Varšavas pakta dalībvalstu armiju invāzija toreizējā Čehoslovākijā 1968.gada 21.augustā apspieda demokrātisko reformu kustību. Padomju armija Čehoslovākijā palika līdz 1989.gadam, kad beidzot tika gāzts PSRS uzspiestais komunistiskais marionešu režīms. Vēl četrus gadus vēlāk valsts mierīgā ceļā sadalījās Čehijas Republikā un Slovākijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu