Latvijā dislocētos Kanādas karavīrus brīdina: pieskatiet savus telefonus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš, RJC

Latvijā dislocētie Kanādas karavīri mudināti rūpīgi uzraudzīt savus mobilos tālruņus un sociālo tīklu kontus, sacījis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Internetā parādījušās nepatiesas ziņas par kanādiešu kareivjiem, kas varētu būt daļa no Krievijas dezinformācijas kampaņas, norāda Kanādas medijs «National Post».

«Baltijas valstīs karavīri tikuši brīdināti par telefonu uzlaušanas un ļaunprātīgas izmantošanas draudiem, kā arī mudināti būt piesardzīgi, tos lietojot, lai ar viņu sociālo tīklu kontiem netiek manipulēts,» teica Stoltenbergs.

Kā ziņo «National Post», kopš apmēram 450 Kanādas karavīru ierašanās Latvijā internetā esot parādījušās viltus ziņas, piemēram, ka kanādiešu bāzi vada bijušais pulkvedis Rasels Viljamss, kurš notiesāts par vairākām slepkavībām, ka par Latvijas nodokļu maksātāju naudu kanādiešiem tiekot īrēti grezni dzīvokļi un ka karavīri piemēslojot mežus.

«Mēs uz propagandu neatbildam ar propagandu. Mūsu atbilde uz propagandu ir fakti,» sacīja Stoltenbergs.

Latvijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons vizītes laikā Kanādā portālam «National Post» minēja, ka šomēnes internetā esot parādījušās fotogrāfijas ar it kā kanādiešu karavīriem, kuri Latvijas veikalos lielos daudzumos pērk alu. Taču patiesībā fotogrāfija esot uzņemta pirms trim gadiem un tajā redzami ASV karavīri.

«Kāda sieviete «Facebook» rakstīja par sarunu ar taksistu, kurš viņai esot teicis, ka visi Kanādas karavīri dzīvo nevis nometnēs, bet gan greznos dzīvokļos, un mūsu valdība par to maksā,» stāsta Garisons.

Patiesībā tikai astoņas Kanādas militārpersonas Latvijā mitinās civilajos dzīvokļos, taču tos apmaksā Kanāda, portālam norāda Kanādas bruņoto spēku sabiedrisko attiecību pārstāvis.

Septembrī sociālajā tīklā «Facebook» kādā krievvalodīgā suņu audzētāju domubiedru grupā tika ievietots attēls ar mežā izmētātām pudelēm un ēdiena iepakojumiem, sakot, ka nekārtību mežā Ādažos atstājuši ārvalstu karavīri, taču fotogrāfija izrādījās uzņemta labu laiku pirms publicēšanas. Kremļa sponsorētais portāls «Sputnik» tik un tā pārpublicēja sociālo tīklu ierakstu un fotogrāfiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu