Mediji: Krievijas drošības dienests izspiegojis Polijas iekšējās drošības aģentūru

LETA/POLSKIE RADIO
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polijas iepriekšējās valdības laikā Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieki izspiegojuši Polijas Iekšējās drošības dienestu (ABW), vēsta raidorganizācija «TVP Info».

«TVP Info» ziņo, ka Krievijas aģenti ieradušies Polijā legāli ar Polijas pretizlūkošanas dienesta akceptu.

Oficiālais vizītes mērķis bija sadarbība cīņā pret noziedzīgu grupējumu vairāku mēnešu garumā, taču īstenībā tas bija FDD izdomāts aizsegs, lai iegūtu informāciju par ABW darbību un to, kā strādā dienesta vietējās nodaļas, lai pretdarbotos Krievijas draudiem, vēsta «TVP Info».

Spiegošana notikusi 2012.gada vasarā, kad Polijā pie varas atradās šobrīd opozīcijā esošās Pilsoniskās platformas (PO) vadītā valdība.

Oficiāli Krievijas aģenti izmeklēja noziedzīgu grupējumu, kurš darbojās Polijā un Krievijas Kaļiņingradas apgabalā, kas robežojas ar Poliju, taču patiesie FDD aģentu ierašanās iemesli bija pilnīgi citi, norāda «TVP Info», piebilstot, ka pāris mēnešus vēlāk Krievijas aģenti devušies prom, it kā nekas nebūtu noticis.

Pēc valdību maiņas Polijā 2015.gadā arī ABW notika izmaiņas personālsastāvā. Par dienesta jauno vadītāju tika iecelts Pjotrs Pogonovskis, kurš 2016.gada jūnijā pasūtīja izmeklēšanu ABW drošības un audita nodaļai. Rezultātā tika sastādīts ziņojums par ABW darbību iepriekšējās valdības laikā, vēsta «TVP Info».

Raidorganizācijas mājaslapā norādīts, ka viņiem izdevies iegūt informāciju par FDD aģentu vizīti, neskatoties uz to, ka ABW atteicās dalīties ar slepenu informāciju.

Mājaslapā teikts, ka FDD un ABW sāka sadarboties 2012.gadā, kad Polijas dienestu vēl vadīja ģenerālis Kšištofs Bondariks.

«TVP Info» vēsta, ka tās rīcībā nonākušie dokumenti liecina, ka lēmums par sadarbību FDD un ABW starpā tika pieņemts pēc Krievijas un Polijas drošības dienestu pārstāvju tikšanās Kaļiņingradas apgabalā laikā no 2012.gada 29.maija līdz 31.maijam.

ABW pēc tam nosūtīja memorandu savai nodaļai Olštinā, Polijas ziemeļos, norīkojot to sākt sadarbību ar FDD. Pēc Krievijas lūguma ABW darbinieki Olštinā sāka izmeklēšanu pret personām, ko bija nosaukusi Krievija.

FDD apgalvoja, ka šīs personas iesaistītas noziedzīgā grupējumā, kas darbojas gan Kaļiņingradā, gan Polijas teritorijā.

«Tur nebūtu bijis nekā nepareiza, tikai divi drošības dienesti, kas kopā cīnās pret noziedzību. Bet šajā gadījumā (..) izrādījās, ka sadarbība jau no paša sākuma bija izdomājums. Tāds noziedzīgs grupējums neeksistēja. FDD vēlējās pilnīgi ko citu,» «TVP Info» norādījis kāds avots ABW.

«TVP Info» ziņo, ka, pateicoties izdomātajai lietai, FDD ieguva informāciju par ABW lielākajiem noslēpumiem, tehnisko aprīkojumu un resursiem. Turklāt viens no FDD aģentiem ieguva ABW atļauju darboties kā aģents Polijā.

«Viņam vajadzēja strādāt par konsultantu, novērotāju, bet īstenībā viņš strādāja kā operatīvais aģents,» norādīja avots ABW.

ABW preses dienests atteicies komentēt, vai viņu jaunais vadītājs ir informējis prokuratūru par iepriekšējā vadītāja iespējamajiem pārkāpumiem, norāda «TVP Info».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu