«Zaļie cilvēciņi» un militārā tehnika uz ielām: kas notiek Luhanskā?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pašpasludinātā «Luhanskas tautas republika» Austrumukrainā šonedēļ visnotaļ atgādina Krimas «Jaunkrievijas pavasari» pirms trīs gadiem – uz ielām redzami tā dēvētie zaļie cilvēciņi un militārā tehnika, ziņo Krievijas medijs «Novaja Gazeta».

«Zaļo cilvēciņu» parādīšanās gan pārāk neapgrūtina Luhanskas iedzīvotāju ikdienas gaitas – zaļos cilvēciņus Luhanskā «interesē» vienīgi administratīvās ēkas, it īpaši Luhanskas apgabala administratīvās pārvaldes ēka, kur līdz šai ceturtdienai uzturējās «Luhanskas tautas republikas» galva Igors Plotņickis un viņam lojālās «amatpersonas», kā arī ēka, kurā atrodas «tautas republikas» televīzijas un radio kompānija (TRK), kura darbība tika apturēta otrdien.

Starp «zaļajiem» cilvēciņiem ir gan «Luhanskas tautas republikas» (LTR) «iekšlietu ministrijas» spēki, gan arī otras Austrumukrainas pašpasludinātās «Doņeckas tautas republikas» (DTR) kaujinieki, tostarp «republikas valsts drošības ministrijas» īpašo uzdevumu vienība.

Otrdienas vakarā Luhanskā no Doņeckas ieradās militārās tehnikas kolonna, kā arī vairāki desmiti kravas automašīnu.

Otrdien izskanēja informācija, ka militārās formās tērpto cilvēku parādīšanās Luhanskā esot saistīta ar pretterorisma operāciju, ko vadīja LTR «iekšlietu ministrs» Igors Kornets, kurš atteicies pieņemt viņa atstādināšanu no amata.

«Novaja Gazeta» atgādina, ka šis neesot pirmais konflikts starp Plotņicki un Luhanshas spēka struktūru pārstāvjiem.

Jaunākais konflikts starp Plotņicki un Kornetu aizsākās šā gada oktobrī, kad Kornets «republikas tautas padomes» sēdē tika apvainots nelikumīgā privātmājas apdzīvošanā Luhanskā, par ko saņemtas vairākas sūdzības no mājas īpašnieka.

Novembra sākumā Kornets no minētās ēkas tika publiski izlikts un šīs procedūras norisi atspoguļoja LTR radio un televīzijas kompānija.

20. novembrī Kornets tika oficiāli atstādināts no LTR «iekšlietu ministra» amata.

«Novaja Gazeta» norāda, ka šonedēļ Luhanskā notikušais faktiski esot uzskatāms par «valsts apvērsumu» Korneta vadībā.

Trešdien Kornetam lojālie kaujinieki LTR aizturējuši vairāk nekā 50 cilvēkus, tostarp «republikas» ģenerālprokuroru. Aizturētie snieguši liecības, un vēlāk lielākā daļa no viņiem atbrīvota.

«Doņeckas tautas republikā» apstiprināja, ka tās struktūras šonedēļ piedalījušās īpašā operācijā LTR ar mērķi atmaskot Kijevas diversantus. Šo «diversiju» galvenais mērķis esot bijis diskreditēt augstas LTR amatpersonas - galvenokārt Kornetu.

Ceturtdien Plotņickis pameta Luhansku. Visticamāk, viņš devies uz Maskavu. Ceturtdien «republiku» atstāja arī Plotņicka administrācijas vadītāja, LTR raidsabiedrības vadītāja, kā arī vēl vairākas citas «amatpersonas».

«Novaja Gazeta» neizslēdz iespēju, ka šobrīd Austrumukrainā notiekošais varētu būt daļa no Kremlī apstiprināta plāna Austrumukrainas «tautas republiku» apvienošanai zem «Doņeckas tautas republikas» karoga.

Notikušais galvenokārt ir Plotņicka un Konflikta ieilgušo konfliktu sekas, tomēr acīmredzot Maskava līdz šim īsti nav vēlējusies vai nav spējusi rast šai situācijai efektīvu risinājumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu