Irāna vaino ASV par saūdarābu «zvērībām» Jemenā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV, atbalstot Saūda Arābiju, ir atbildīga par tās Jemenā pastrādātajām «zvērībām», svētdien sacīja Irānas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Bahrams Gasemi.

Baltā nama piektdienas paziņojums, kurā pausts atbalsts Rijādai, «skaidri un neapšaubāmi apstiprina Amerikas piedalīšanos saūdarābu Jemenā pastrādātajās zvērībās un atbildību par tām,» sacīja Gasemi.

Paziņojumā Vašingtona apliecināja, ka «atbalsta Saūda Arābiju pret Irānas islāmiskās Revolūcijas gvardes agresiju un acīmredzamajiem starptautisko tiesību pārkāpumiem».

Šiītu pārvaldīta Irāna un un sunnītu smagsvars Saūda Arābija Jemenas un Sīrijas pilsoņkaros atbalsta pretējās puses.

Teherāna un Rijāda sarāva diplomātiskās attiecības 2016.gada janvārī, pēc tam kad irāņu protestētāji, sašutuši par prominenta šiītu garīdznieka sodīšanu ar nāvi Saūda Arābijā, iebruka saūdarābu diplomātiskajās misijās.

Novembra sākumā, pēc tam kad saūdarābu spēki bija pārtvēruši Jemenas šiītu nemiernieku izšautu raķeti, Rijāda apsūdzēja Teherānu «tiešā agresijā».

Tomēr Gasemi noliedza, ka Irānai būtu «jelkāda militārā saistība ar Jemenu», kaut arī Teherāna atbalsta Jemenas šiītu kaujiniekus politiski un regulāri nosoda Saūda Arābiju par civilistu bombardēšanu.

Kritizējot Vašingtonu par «pilnīgi nepamatotām apsūdzībām», Gasemi sacīja - piektdienas paziņojums apliecina, ka ASV «atklāti atbalsta» Saūda Arābijas Jemenā pastrādātās «šaušalīgās zvērības».

Saūda Arābijas koalīcija nedara pietiekami daudz, lai tās gaisa spēku operācijās Jemenā izvairītos no upuriem mierīgo iedzīvotāju vidū, norāda kritiķi. Kopš intervences sākuma Jemenā nogalināti 8500 cilvēku.

Līdzšinējiem centieniem panākt Jemenas pilsoņkara apturēšanu sarunu ceļā nav bijis sekmju. Arī vairākas ANO atbalstītās miera sarunas beigušās bez panākumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu