Verdzība nav tikai pagātnes rēgs: publiskoti kadri no cilvēku izsoles Lībijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Astoņi simti,» saka ūtrupnieks kādā nenosauktā vietā Lībijā. «Deviņi simti... Tūkstotis... Tūkstoš un simt...» Pārdoti par 1200 Lībijas dināriem jeb 740 eiro - nē, nevis veci auto vai zemesgabali, bet gan cilvēki. Divi divdesmitganieki, «lieli, stipri puiši lauksaimniecības darbiem», kā to raidorganizācijas CNN rīcībā nonākušā video raksturo ūtrupnieks.

Video redzamā izsole notika augustā. Pēc vairāku mēnešu pētnieciskā darba CNN izdevās apstiprināt video autentiskumu, un žurnālisti devās uz Lībiju, kur, pēc informācijas avota teiktā, šādas izsoles notiekot vienu vai divas reizes mēnesī.

Žurnālisti bija liecinieki līdzīgai izsolei, kura notika kādā Lībijas pilsētā. Konkrēta vieta netiek nosaukta, lai pasargātu informācijas avotu, taču šāda tirgošanās ar cilvēkiem notiekot vairākās vietās Lībijā.

Cenšoties uzrunāt izsoles vadītāju, žurnālisti saņem atbildi - izsole beigusies... Tā norisinājās apmēram sešas minūtes. Todien tika pārdoti 12 nigērieši, ko cilvēktirgotāji arābu valodā dēvēja par «preci».

Katru gadu Lībijas robežu šķērso desmitiem tūkstoši migrantu. Viņi ir bēgļi, kas glābjas no militāriem konfliktiem, vai arī ekonomiskie migranti, kuri cer atrast labāku dzīvi Eiropā. Liela daļa pārdevusi visu, kas tiem bija, lai samaksātu cilvēku kontrabandistiem. Taču nesen pastiprināta Lībijas krasta apsardze, un arvien mazāk bēgļu laivu dodas jūrā.

Bēgļi paliek kontrabandistu rokās, un drīz vien cilvēktirgotāji kļūst par saimniekiem, bet bēgļi - par vergiem jeb «preci», ko pirkt un pārdot.

Oktobrī Tripoles migrantu aizturēšanas centrā žurnālistiem izdevās atrast vienu no savulaik pārdotajiem nigēriešiem. Viktorijs stāsta, ka 21 gada vecumā esot pametis korupcijas pārņemto Edo štatu Nigērijā. Viņš pavadīja gadu un četrus mēnešus, kā arī iztērēja visus savus iekrājumus, cerot sasniegt Eiropu.

Jaunietis tika līdz Lībijai, kur kontrabandisti migrantus turēja briesmīgos apstākļos bez ēdiena un lietoja vardarbību.

Kad Viktorijam beidzās nauda un ceļš vēl ne tuvu nebija galā, kontrabandisti viņu pārdeva izsolē. Par viņu samaksātā nauda dzēsīšot daļu no viņa parāda, teica kontrabandisti. Taču ar izsolē nopelnīto naudu un piespiedu strādāšanu vairāku nedēļu garumā neesot bijis gana, un kontrabandisti viņu pārdeva vēl vairākas reizes.

Cilvēktirgotāji arī pieprasīja izpirkuma maksu no Viktorija ģimenes, līdz beidzot palaida viņu brīvībā, stāsta jaunietis.

«Es iztērēju vairāk nekā miljonu» Nigērijas nairu, norāda Viktorijs. Tas ir vairāk nekā 2330 eiro. «Mana māte pat gāja uz vairākiem ciemiem un aizņēmās naudu, lai glābtu manu dzīvību,» viņš saka.

CNN uzfilmētie materiāli nodoti Lībijas varasiestāžu rokās. Tās solījušas sākt izmeklēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu