ES amatpersona: «Islāma valsts» ir drauds, neraugoties uz «kalifāta» zaudējumu

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Džihādistu grupējumam «Islāma valsts» pašu pasludinātā «kalifāta» zaudējums ir smags trieciens, tomēr ekstrēmistu terora draudi nav zuduši, brīdina Eiropas Savienības (ES) pretterorisma jautājumu koordinators Žils de Keršovs.

Pretēji daudzu bažām pēc «Islāma valsts» teritorijas zaudējumiem Sīrijā un Irākā nav notikusi masveida «Islāma valsts» karotāju atgriešanās Eiropā, intervijā ziņu aģentūrai «Associated Press» Ankarā sacīja Keršovs, piebilstot, ka izlūkdienesti kaujinieku atgriešanos raksturo «kā strūkliņu, nevis straumi».

Tomēr draudus joprojām rada šīs ideoloģijas iedvesmoti cilvēki, turklāt grupējums, visticamāk, nostiprināsies citās pasaules vietās ar vāju pārvaldi, tādās kā Afganistāna vai Lībija, pieļāva ES amatpersona.

«Bez fiziska «kalifāta» organizācijai būs sarežģītāk atkārtot to, ko viņi paveica, un piesaistīt tik daudz cilvēku,» sacīja Keršovs.

«Tas nenozīmē, ka spēle ir beigusies.

Mums arī tagad ir jātiek galā ar ideoloģiju. Atkal un atkal mēs Eiropā redzam cilvēkus, kurus ir iedvesmojis terorisms, pašmāju terorismu.»

«Islāma valsts» karotāju sievām eiropietēm un viņu bērniem būtu jāļauj atgriezties, tomēr ir jānodrošina efektīva rehabilitācijas programma, uzsvēra Keršovs.

Viņš cildināja Turciju par tās centieniem nostiprināt robežu ar Sīriju, būvējot robežmūri un uzlabojot apsardzi.

«Es neteiktu, ka šķērsot robežu ir neiespējami, bet tagad tas ir desmit reizes sarežģītāk nekā agrāk,» viņš sacīja.

«Islāma valsts» vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur «kalifātu» un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret «Islāma valsti», grupējums tagad zaudējis 96% no savām agrākajām teritorijām.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu