Krievija vēlas militārās bāzes Ēģiptē

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievija vēlas atļauju kara lidmašīnu lidojumiem caur Ēģiptes gaisa telpu un Ēģiptes kara lidlauku izmantošanai, liecina Kremļa ceturtdien publiskotais abu valstu divpusējā līguma projekts.

Dokuments ietver virkni parametru uz pieciem gadiem slēdzamās vienošanās izpildei, tostarp drošības pasākumus krievu iznīcinātāju nosēšanās laikā.

Līguma saskaņošanu un parakstīšanu premjerministrs Dmitrijs Medvedevs uzdevis Aizsardzības un Ārlietu ministrijām.

Krievijas ietekme Tuvajos Austrumos pieaugusi, tai uzsākot militārās operācijas Sīrijā, kur Maskava jau nodrošinājusi sev gaisa un jūras karabāzes, taču vienošanās ar Ēģipti Krievijas ietekmi varētu vēl vairāk palielināt.

Gan Maskava, gan Kaira par lielāko drošības apdraudējumu Tuvo Austrumu reģionā pasludinājušas teroristisko grupējumu «Islāma valsts».

Tajā pašā laikā Ēģipte ik gadu saņem miljardiem dolāru lielu militāro palīdzību no ASV.

Ēģiptes pirmā prezidenta Gamala Abdela Nasera laikā pagājušā gadsimta piecdesmitajos un sešdesmitajos gados Kaira bija toreizējās PSRS sabiedrotais, taču pēc tam Ēģipte mainīja savu ārpolitisko kursu un sāka pieslieties Rietumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu