Horvātija pieprasa atbildi: kā Praljaks Hāgas tribunālā varēja ienest indi?

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Horvātijas tieslietu ministrs Dražens Bošņakovičs piektdien paziņojis, ka viņa pārstāvētā valsts prasīs atbildes no ANO Starptautiskā kriminālnoziegumu tribunāla bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) par apstākļiem, kuros trešdien mira Bosnijas horvātu līderis Slobodans Praljaks.

Bijušais ģenerālis Praljaks trešdien ANO ICTY sēdes laikā iedzēra indi, protestējot pret tribunāla lēmumu atstāt spēkā viņam piespriesto 20 gadu cietumsodu. Praljaks drīz pēc tam nomira.

Ministrs pavēstīja, ka Horvātija lūgs, lai Nīderlandes varasiestādes to iekļauj izmeklēšanā.

Bošņakovičs ceturtdien norādīja Horvātijas valsts televīzijai, ka «joprojām daudz kas nav skaidrs, tostarp kā inde tika ienesta, kāpēc apsardze laikus nereaģēja un kāpēc medicīniskā palīdzība ieradās tik vēlu».

Horvātija vēlas «noskaidrot visus faktus par šo traģisko notikumu», piebilda ministrs.

Trešdien Nīderlandē tika sākta izmeklēšana. ICTY piektdien uzdeva sākt neatkarīgu izmeklēšanu par «iekšējām operācijām», kas saistītas ar dramatiskajiem notikumiem tiesas sēdē.

2013.gadā tribunāls atzina Praljaku un piecus citus apsūdzētos par vainīgiem apsūdzībās par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci. Tiesneši secināja, ka apsūdzētie vēlējās padzīt musulmaņus no tām Bosnijas daļām, ko viņi bija iecerējuši apvienot, lai izveidotu Lielhorvātiju.

Nīderlandes prokuratūra paziņojusi, ka pudelītē, no kuras Praljaks iedzēra, esot atrasta toksiska ķimikālija, taču neprecizēja, kāda veida inde tā bijusi.

Praljaka advokāte Nika Pintere ceturtdien žurnālistiem Zagrebas lidostā apgalvoja, ka nezinot, kā viņas klientam izdevās ienest pudelīti Hāgas tribunālā. «Bet tas bija viņa lēmums,» sacīja advokāte. «Viņš negribētu nevienu dienu dzīvot ar rokudzelžiem uz rokām un kara noziedznieka stigmu uz muguras.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu