Spānijas Augstākā tiesa atceļ starptautisko aresta orderi pret Pudždemonu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Spānijas Augstākā tiesa atsaukusi starptautisko aresta orderi pret bijušo Katalonijas līderi Karlesu Pudždzmonu un vēl četriem katalāņu politiķiem, jo viņi izrādījuši vēlmi atgriezties Spānijā, vēsta raidorganizācija «Euronews». Pudždemons bija prominentākais Katalonijas neatkarības virzītājs.

Tomēr tiesnesis paturēja spēkā Spānijas aizturēšanas orderi.

Tiesas paziņojumā teikts, ka tiesnesis Pablo Ljarena, kas izskata šo lietu, nolēmis atsaukt starptautisko orderi, jo Pudždemons un četri bijušie Katalonijas valdības ministri sacījuši, ka vēlas atgriezties Spānijā, lai piedalītos reģiona parlamenta vēlēšanās.

Pudždemons atrodas Beļģijā, kur ieradās pēc neveiksmīgā Katalonijas neatkarības pasludināšanas mēģinājuma. Viņš Beļģijā sāka priekšvēlēšanu kampaņu pirms 21.decembrī gaidāmajām reģionālajām vēlēšanām.

Pudždemons vēlēšanās startē kā politiskās platformas «Junts per Catalunya» («Visu Katalonijai») līderis, kas apvieno viņa vadīto Katalonijas Eiropeiskās demokrātijas partiju (PDeCAT) un neatkarīgos kandidātus.

Katalonijas valdība 1.oktobrī sarīkoja referendumu par reģiona neatkarību, lai gan Spānijas tiesa bija atzinusi to par nekonstitucionālu.

Katalonijas reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjers Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21.decembrī.

Pudždemons un četri viņa kabineta locekļi tūlīt pēc Katalonijas neatkarības pasludināšanas devās uz Beļģiju, nepakļaujoties aicinājumam ierasties Spānijas tiesā, lai liecinātu par viņiem izvirzītajām apsūdzībām dumpī, kūdīšanā un līdzekļu izšķērdēšanā.

Tie reģionālās valdības ministri, kas ieradās liecināšanai tiesā, tika apcietināti, tomēr pirmdien Augstākā tiesa sešus no viņiem atļāva atbrīvot pret drošības naudu.

Tiesa atteicās pret galvojumu atbrīvot vienīgi bijušo Katalonijas vicepremjeru Urialu Džunkerasa, kā arī pēc Katalonijas neatkarības pasludināšanas atcelto reģionālās valdības iekšlietu ministru Žoakimu Fornu un divu separātistu nevalstisko organizāciju līderus - Katalāņu nacionālās sapulces (ANC) līdzšinējo priekšsēdētāju Džordi Sančesu un organizācijas «Omnium Cultural» vadītāju Džordi Kuišaru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu