ES izveido nodokļu paradīžu «melno sarakstu»

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) otrdien publicēja 17 ārpus ES esošu valstu un atkarīgo teritoriju melno sarakstu, kuras tā atzīst par nodokļu paradīzēm, kas negodīgi piedāvā shēmas, kā izvairīties no nodokļiem.

ES viceprezidents Valdis Dombrovskis pēc ES dalībvalstu finanšu ministru sanāksmes sacīja, ka vairāk nekā 40 citas valstis un teritorijas tika iekļautas tā sauktajā pelēkajā sarakstā un tiks novērotas, līdz tās pilnībā apņemsies veikt reformas.

«Nodokļu paradīzes nepazudīs no mūsu radariem, un mēs turpināsim izdarīt spiedienu» uz tām, teica Dombrovskis.

ES paziņoja, ka melnajā sarakstā iekļautās valstis un teritorijas bija atteikušās sadarboties un mainīt savu attieksmi pēc gandrīz vienu gadu ilgām konsultācijām.

Šajā sarakstā ir iekļautas Amerikāņu Samoa, Apvienotie Arābu Emirāti, Bahreina, Barbadosa, Dienvidkoreja, Grenada, Guama, Makao, Māršala salas, Mongolija, Namībija, Palau, Panama, Samoa, Sentlūsija, Trinidāda un Tobago un Tunisija.

Panamas prezidents Huans Karloss Varela iebilda pret viņa valsts iekļaušanu šajā sarakstā, sakot, ka tā ir panākusi progresu cīņā pret izvairīšanos no nodokļiem.

Panamu ir smagi skārušas dokumentu noplūdes, kuros parādīts, kā bagātnieki slēpuši savu bagātību Panamas un citu mazo nāciju fiktīvās firmās.

ES soda sankcijas pret šā saraksta valstīm un teritorijām vēl nav apstiprinātas.

Risks tikt ietvertām melnajā sarakstā un tikt pakļautām sankcijām ir pamudinājis daudzas valstis un teritorijas sadarboties ar ES, un tā ir zīme, ka pat publiska apkaunošana vien būs ietekmīga, sacīja Eiroparlamenta deputāts Toms Vandenkendelāre no Eiropas Tautas partijas (Kristīgo demokrātu) grupas.

«Tam jau ir bijusi pozitīva ietekme. Lai izvairītos no nokļūšanas sarakstā, daudzas nācijas jau ir izrādījušas sadarbību,» teica Vandenkendelāre. «Arī nākotnē vairums valstu mēģinās izvairīties no publiskas apkaunošanas.»

Tādas valstis ar augstākiem nodokļiem kā Francija ir mudinājušas gan izveidot šo sarakstu, gan vērsties pret nodokļu paradīzēm arī pašā ES. Tādas valstis ar zemākiem nodokļiem kā Īrija un Nīderlande uzstāj, ka šāda rīcība kaitētu Eiropas konkurētspējai.

Eiropas Parlamenta Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupa paziņoja, ka šim sarakstam vajadzēja būt plašākam, ietverot pat dažas ES valstis. Arī citi ir jautājuši, kāpēc tajā nav iekļautas tādas valstis kā Luksemburga, Malta un Lielbritānija, kuras kroņa teritorija Menas sala figurē noplūdinātajos Panamas dokumentos.

«[Sarakstā] trūkst arī nodokļu paradīzes ES iekšienē. Ja mēs gribam ticami apkarot izvairīšanos no nodokļiem uz pasaules skatuves, mums ir jāsaved kārtībā arī sava māja,» teica sociālistu eiroparlamentārietis Pēters Simons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu