Polijas prezidents aicina izstrādāt jaunu konstitūciju

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Polijas prezidents Andžejs Duda otrdien parlamentā paziņoja, ka vajadzētu izstrādāt jaunu valsts konstitūciju un sarīkot tautas nobalsošanu par šo projektu.

Ir laiks politiskai sistēmai, «kura atbilst šodienas izaicinājumiem,» Duda sacīja savā uzrunā parlamentāriešiem.

Duda maijā paziņoja, ka nākamgad Polijā tiks rīkots referendums par izmaiņām konstitūcijā, bet neprecizēja, kādas izmaiņas viņš vēlētos.

Valdošās konservatīvās partijas «Likums un taisnīgums» (PiS) līderis Jaroslavs Kačiņskis šogad kritizēja pašreizējo konstitūciju kā novecojušu dokumentu, kas nav pārveidots kopš komunistu režīma krišanas 1989.gadā.

Duda kā valsts galva oficiāli ir politiski neitrāla figūra, tomēr pirms stāšanās prezidenta amatā viņš bija parlamenta deputāts no PiS.

Opozīcija, Polijas nevalstiskās organizācijas un Eiropas Savienība ir kritizējušas Polijas valdību par mēģinājumiem pieņemt pretrunīgi vērtētus likumus, kuru mērķis ir reformēt tiesu varu.

Kritiķi apgalvo, ka šie likumi dotu valdībai pārāk lielu ietekmi pār tiesu varu. Šīs reformas ir izprovocējušas protestus Polijā un apsūdzības valdībai par noslieci uz autoritārismu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu