Advokāte pieļauj, ka Praljaks gadiem ilgi plānoja pašnāvību

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais Bosnijas horvātu ģenerālis Slobodans Praljaks, kurš Hāgas tribunālā pēc sprieduma nolasīšanas iedzēra indi, varētu būt plānojis dramatisko pašnāvību jau vairākus gadus pirms notiesājošā sprieduma atstāšanas spēkā, pieļauj Praljaka advokāte Nika Pintere.

Pintere otrdien sarunā ar ziņu aģentūru AP sacīja, ka Praljaks lūdzis savu ģimeni nenākt uz tiesas sēdi, kuras laikā viņš iedzēra nāvējošu vielu. Viņš arī atstājis «vēstuli no 2012. vai pat vēl agrāka gada, kurā norāda, kādām jābūt viņa bērēm», teica advokāte.

«Tagad varu secināt, ka viņam bija plāns un viņš gribēja pasargāt savu ģimeni, lai viņiem kas tāds nav jāredz,» norādīja Pintere. «Bet tas ir tikai mans secinājums. Man nav nekādu spēcīgu pierādījumu.»

Pagājušonedēļ Hāgas tribunāls atstāja spēkā 2013.gada spriedumu, ar kuru Praljaks un vēl vairāki citi Bosnijas horvātu militāristi tika notiesāti par kara noziegumiem Bosnijas kara laikā. Praljaks tiesas sēdes laikā piecēlās kājās un iedzēra no mazas, brūnas pudelītes, paziņojot, ka tā bijusi inde.

Pēc dažām stundām Praljaks nomira. Nīderlandē tika veikta autopsija, kurā Praljaka organismā atrada cianīdu.

Pintere norāda, ka Praljaks neesot gribējis dzīvot kā notiesāts kara noziedznieks. «Pašā sākumā, kad sākām strādāt pie šīs lietas, viņš man teica - klau, es ne minūti negribu būt kara noziedznieks,» stāsta Pintere. Tolaik viņa to iztulkoja kā mudinājumu atrast faktus un pierādījumus, kas attaisnotu Praljaku.

«Nekad, nekad nebūtu domājusi, ka viņš ko tādu izdarīs,» teica advokāte, kura pie Praljaka lietas strādāja 14 gadus.

Trešdien Nīderlandē tika sākta izmeklēšana. ICTY piektdien uzdeva sākt neatkarīgu izmeklēšanu par «iekšējām operācijām», kas saistītas ar dramatiskajiem notikumiem tiesas sēdē.

2013.gadā tribunāls atzina Praljaku un piecus citus apsūdzētos par vainīgiem apsūdzībās par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci. Tiesneši secināja, ka apsūdzētie vēlējās padzīt musulmaņus no tām Bosnijas daļām, ko viņi bija iecerējuši apvienot, lai izveidotu Lielhorvātiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu