Grieķija satraukta par Erdogana izteikumiem strīdus teritoriju sakarā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Grieķija ir satraukta par to, ka Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans atkal pievērsies teritoriālā strīda jautājumam, trešdien atzina valdības pārstāvis sakariem ar presi.

Dienu pirms ierašanās Grieķijā, kas būs pirmā Turcijas prezidenta oficiālā vizīte Grieķijā 65 gadu laikā, Erdogans intervijā televīzijā sacīja, ka ir nepieciešami «uzlabojumi» attiecībā uz to, kā abu valstu starpā iezīmēta robeža Egejas jūrā.

«Šodien notikusī intervija ar Erdoanu raisa nopietnas bažas un jautājumus,» paziņojumā trešdienas vakarā atzina Grieķijas valdības preses sekretārs Dimitris Canakopuls.

«Grieķijas valdība un premjerministrs cer, ka šī vizīte būs iespēja būvēt tiltus, nevis mūrus,» viņš uzsvēra.

Attiecības Grieķijas un Turcijas starpā aizēnojuši teritoriālie strīdi Egejas jūrā, bet 1996.gadā abu NATO sabiedroto starpā divu neapdzīvotu salu dēļ teju vai izraisījās karš.

Erdogans intervijā telekanālam «Skai TV» aicināja veikt izmaiņas attiecībā uz gaisa telpu un teritoriālajiem ūdeņiem, kā arī atkārtoti pauda savu pārliecību, ka 1923.gada Lozannas līgums, kas ir viens no svarīgākajiem dokumentiem Grieķijas-Turcijas attiecībās, būtu jāpārskata.

«Lozannas līguma ievērošana ir vienīgais neapšaubāmais stūrakmens, uz ko balstoties patiesa sadarbība abu valstu starpā var tikt panākta,» sacīja Canakopuls.

Erdogana mājieni par līguma pārskatīšanu «neatbilst tam, ko mēs vēlamies panākt mūsu diplomātiskajās attiecībās un šajā reģionā», viņš piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu