Pasaule reaģē uz Trampa paziņojumu par Jeruzalemi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka esot «pienācis laiks Jeruzalemi oficiāli atzīt par Izraēlas galvaspilsētu». Viņa solis izraisījis starptautisku sašutumu, arī starp valstīm, kas tradicionāli ir ASV sabiedrotās. Saūda Arābija nosaukusi Trampa paziņojumu par «nepamatotu un bezatbildīgu», kamēr Francija un Lielbritānija paudusi nosodījumu.

Tikmēr Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu cildinājis Trampa paziņojumu un pasludinājis to par «vēsturisku dienu».

Jeruzalemes statuss ir viens no strīdīgākajiem jautājumiem starp Izraēlu un palestīniešiem. Gan izraēlieši, gan palestīnieši to uzskata par savu galvaspilsētu. Jeruzalemē atrodas trīs monoteisko reliģiju - jūdaisma, islāma un kristietības - svētvietas. Citu valstu vēstniecības Izraēlā atrodas Telavivā.

Foto: Reuters/Scanpix

Tramps iecerējis ASV vēstniecību no Telavivas pārcelt uz Jeruzalemi.

Trampa paziņojums raisījis iebildumus daudzviet pasaulē. Pie ASV konsulāta Stambulā, Turcijā, notikušas demonstrācijas. Tāpat Trampa lēmumu nosodījusi Saūda Arābijas karaliskā tiesa, Malaizijas premjerministrs Nadžibs Razaks un ANO ģenerālsekretārs Antonio Guteress.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja sacījusi, ka nepiekrītot ASV lēmumam, kas nestiprinot «izredzes uz mieru reģionā». Arī Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņojuši, ka neatbalsta Trampa paziņojumu.

Sagaidāms, ka ceturtdien palestīnieši Rietumkrastā un Gazas joslā rīkos vairākas dienas ilgus protestus.

ANO Drošības padome piektdien apspriedīs jautājumu pēc tam, kad astoņas no 15 valstīm pieprasīja ārkārtas sanāksmi. Sestdien gaidāma Arābu līgas ārkārtas ārlietu ministru tikšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu