Kalifornijas ugunsgrēkā cietusi Rūperta Mērdoka vīna darītava

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kalifornijas savvaļas ugunsgrēki skāruši daļu no mediju magnāta Rūperta Mērdoka vīna darītavas Losandželosas rajonā Belērā. Daži sociālo tīklu lietotāji norādījuši uz likteņa ironiju, jo Mērdoks savulaik klimata pārmaiņas pasludinājis par «panikas cēlāju izdomātām muļķībām», vēsta «The Guardian».

Mērdoka vīna darītava atrodas Belērā - tur atrodas daudzas greznas villas, kas pieder amerikāņu miljonāriem un miljardieriem. Ugunsnelaime izpostījusi vismaz sešus īpašumus Belērā un apdraud vēl vairākus simtus citu ēku.

Trešdien liesmas sasniedza vīna noliktavu Mērdoka īpašumā. Moragas vīna dārzi un darītava atrodas 2,8 hektārus plašā īpašumā, ko Mērdoks 2013.gadā iegādājās par 28,8 miljoniem ASV dolāru (24,5 miljoniem eiro). Īpašumā ir arī lepna privātmāja ar 11 guļamistabām un deviņām vannasistabām, kur Mērdoks paliek, kad viesojas ASV rietumu krastā.

Darbinieki no vīna darītavas tikuši evakuēti. «Mēs sekojam līdzi situācijai, cik rūpīgi vien iespējams, un esam pateicīgi par dienestu pūliņiem,» paziņoja Mērdoks. «Daži mūsu kaimiņi cietuši smagus zaudējumus. Domās un lūgšanās esam ar viņiem.»

Kalifornijas ugunsgrēku sezona parasti beidzas novembrī. Taču šogad aizvadīta karstākā vasara šajā reģionā, un sausums un vējš ļāvis ugunsgrēkiem ļoti strauji izplatīties. Vairāki zinātnieki ugunsnelaimes sasaistījuši ar klimata pārmaiņām.

«Ugunsgrēks ir liels, straujš un nikns. Taču vēl pārsteidzošāks par tā milzīgajiem apmēriem, lielo ātrumu, destruktīvo spēku ir fakts, ka šis ugunsgrēks plosās decembrī. Atkārtoju - decembrī,» norāda savvaļas ugunsgrēku eksperts Čars Millers. «Tā ir zīme, ka ugunsgrēku sezona pagarinās, kamēr Kalifornijas dienvidos pastiprinās sausums. Ugunsgrēku sezonas pagarināšanās notiek klimata pārmaiņu dēļ.»

Mērdoks dažkārt skeptiski izteicies par klimata pārmaiņām. Sociālo tīklu lietotāji atgādināja par 2011.gadā tviterī publicētu fotogrāfiju no lidojuma pār Atlantijas okeāna ziemeļu daļu, kurā bija ledus gabali. «Klimata pārmaiņas!» tolaik ironizēja Mērdoks.

Taču Moragas vīndaris Skots Ričs šogad laikrakstam «The Guardian» stāstīja, ka klimata pārmaiņas biznesam esot nākušas par labu, jo ļāvušas ātrāk pabeigt ražas novākšanu. Viņš teica, ka ar Mērdoku par globālo sasilšanu nerunājot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu