Tilersons: Ukrainas krīze ir vienīgais šķērslis ASV un Krievijas attiecību uzlabošanā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons ceturtdien, viesojoties Vīnē, paziņojis, ka Ukrainas krīze ir vienīgais jautājums, kas liedz ASV un Krievijai izveidot ciešākas attiecības. Tilersons piebilda, ka visi pārējie jautājumi ir sekundāri.

Viņš sacīja, ka ASV prezidents Donalds Tramps savā priekšvēlēšanu kampaņā iestājās par attiecību uzlabošanu ar Krieviju, un ASV joprojām ļoti vēlas normalizēt savstarpējās attiecības. Trampa administrācija jau sākumā norādījusi Maskavai, ka Ukrainas jautājuma atrisināšana ir atslēga attiecību uzlabošanai ar ASV.

Tilersona izteikumi ir pārsteidzoši tāpēc, ka noraida pārējo jautājumu nozīmīgumu, sevišķi Krievijas iespējamo jaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās.

ASV izlūkdienesti, tostarp Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) un Federālais izmeklēšanas birojs (FIB), secinājuši, ka Kremlis iejaucies ASV prezidenta vēlēšanās ar mērķi palīdzēt tajās uzvarēt Trampam. Tomēr Tramps vairākkārt to apšaubījis.

Tilersons uzsvēra, ka ASV nekad nespētu pievērt acis uz Krievijas militāro iejaukšanos Ukrainā un Krimas «aneksijas mēģinājumu».

«Mums var būt domstarpības citās jomās. (..) Bet, kad viena valsts iebrūk citā, tās ir domstarpības, kuras grūti neņemt vērā,» sacīja Tilersons.

Runā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) sanāksmē Tilersons nosodīja Krieviju par agresiju pret Ukrainu.

Viņš sacīja, ka Krievija «apbruņo, vada, apmāca un cīnās» Ukrainā to spēku pusē, kas noskaņoti pret Ukrainas valdību.

Tilersons arī paziņoja, ka sankcijas paliks spēkā, kamēr Krievija neatdos Ukrainai kontroli pār Krimu. Viņš sacīja, ka ASV pievienojas Eiropai citu sankciju uzturēšanā, kamēr Krievija neatsauks militāros spēkus no Austrumukrainas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu