Lielbritānijā jauns antirekords: strauji pieaudzis saistībā ar terorismu aizturēto skaits

TVNET/SKY
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

12 mēnešu periodā līdz šā gada septembra beigām saistībā ar terorismu Lielbritānijā veikti 400 aresti, kas ir rekordaugsts līmenis, liecina Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas dati. Salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada arestu skaits terorisma lietās ir palielinājies par 54%, ziņo britu medijs «Sky News».

Statistikas dati par cīņu ar terorismu publiskoti neilgi pēc tam, kad Lielbritānijas medijos izskanēja ziņas par Lielbritānijas drošības dienestu apturēto islāma ekstrēmistu plānu sarīkot atentātu pret Lielbritānijas premjerministri Terēzu Meju.

Aizturēto skaita pieaugums terorisma lietās galvenokārt skaidrojams ar lielo aizturēto skaitu pēc pēdējā laikā Lielbritānijā notikušajiem teroraktiem.

No 400 aizturētajiem 115 cilvēkiem izvirzītas apsūdzības, 213 cilvēki atbrīvoti bez apsūdzību izvirzīšanas, 60 cilvēki atbrīvoti pret galvojumu – šajās lietās turpinās izmeklēšana, 11 lietās pieņemti lēmumi par alternatīvu rīcību, savukārt vienā gadījumā lēmums vēl nav pieņemts.

No 115 aizturētajiem, kuriem izvirzītas apsūdzības, 97 (84% no kopējā skaita) izvirzītas apsūdzības terorismā vai ar terorismu saistītos pārkāpumos.

Iekšlietu ministrija arī paziņoja, ka 58 no šiem 115 cilvēkiem ir sievietes, kas ir rekordaugsts šāda veida īpatsvars.

Lielbritānijas drošības ministrs Bens Voless izteicies, ka policija un drošības dienesti uzskata, ka šobrīd Lielbritānija piedzīvo nevis ilglaicīgu terorisma draudu pieaugumu, bet gan vispārēju situācijas pasliktināšanos.

Lielbritānijas drošības dienests MI5 šonedēļ paziņoja, ka pēdējā gada laikā attiecīgajiem dienestiem Lielbritānijā izdevies novērst deviņus teroraktus.

MI5 vadītājs Edrū Pārkers brīdina, ka terorisma draudi Lielbritānijā pakāpeniski attīstās līdz iepriekš nepieredzēti augstam līmenim.

Viņš atklāja, ka šobrīd slepenie dienesti Lielbritānijā īsteno vairāk nekā 500 operācijas, kas saistītas ar aptuveni 3000 potenciālo ekstrēmistu.

Pieaugošais terorisma draudu līmenis un vairāki postoši pēdējā laika terorakti Lielbritānijā radījuši diskusijas par to vai attiecīgie dienesti ir efektīvi savā cīņā ar terorismu un vai tiem tiek piešķirti visi nepieciešamie resursi, lai šo efektivitāti vēl vairāk paaugstinātu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu